ČUVENA VRUĆA GREJE TELO I LEČI DUŠU! Otkrivamo kako se pravi šumadijski čaj za koji mnogi tvrde da je LEKOVIT

printscreen

10:40 Srbija 0

M.L. | 24. 01. 2023.

ČUVENA "VRUĆA" GREJE TELO I LEČI DUŠU! Otkrivamo kako se pravi šumadijski čaj za koji mnogi tvrde da je LEKOVIT

Iako postoji mnogo čajeva, samo je jedan "šumadijski" a on se priprema na poseban način i prema rečima poznavalaca ovog pića greje telo i leči dušu. Domaćin Dragan Jovanović iz sela Zagorica otkrio je za Informer.rs kako se priprema čuvena "vruća"

Čaj koji pripremaju Šumadinci od davnina, naziva se još i "vruća“ i u našem narodu ima posebno značenje jer se pije u posebnim prilikama ali je i povod za okupljanje, druženje i sedeljke po selima.

- To je naš tradicionalni napitak i potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko pak više zaslađenu. Ipak najbolja ‘vruća’ se priprema od kvalitetne rakije a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme - kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica.

Toppress

Način pripreme Šumadijskog čaja

Ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkriva nam sam proces pripreme šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri, jer, kako kaže, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.

Toppress

U kotlić koji je pokvašen vodom sipam oko dva kilograma šećera, stavim ga na tihu vatru i čekam da se šećer počne karamelizovati. Zatim sipam pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno mere se mogu korigovati zavisno koju količinu želite pripremiti. Ložim vatru lagano dok provri  i pustim da vri oko jedan minut otprilike i onda presečem  (okalim) sa pola litra hladne vode. Blago zagasim vatru  i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri, nakon toga Šumadijski čaj je spreman za konzumaciju“, objašnjava domaćin iz Zagorice.

Kako je ovaj topli napitak pripreman od davnina u Šumadiji, gotovo da nema domaćinstva gde se ne spravlja. Star je koliko i sama rakija na ovim prostorima pa ovdašnji meštani prepričavaju da njihov čaj ima i lekovita svojstva.

Toppress

- Osim hedonističkih, čaj od rakije ima i lekovita svojstva i to više njih. Lek je za grlo, pročišća disajne organe, ima diuretsko dejstvo, opušta mišiće,  jako popravlja raspoloženje. Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, ali kod nas se uglavnom pije nešto pre obroka- tvrde vešti majstori koji spravljaju ovaj napitak.

Vruća ili Šumadijski čaj najčešće se priprema od rakije šljivovice i to od one koja je odležala bar nekoliko sedmica.

Bonus video:


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.