
printscreen
ČUVENA "VRUĆA" GREJE TELO I LEČI DUŠU! Otkrivamo kako se pravi šumadijski čaj za koji mnogi tvrde da je LEKOVIT
Iako postoji mnogo čajeva, samo je jedan "šumadijski" a on se priprema na poseban način i prema rečima poznavalaca ovog pića greje telo i leči dušu. Domaćin Dragan Jovanović iz sela Zagorica otkrio je za Informer.rs kako se priprema čuvena "vruća"
Čaj koji pripremaju Šumadinci od davnina, naziva se još i "vruća“ i u našem narodu ima posebno značenje jer se pije u posebnim prilikama ali je i povod za okupljanje, druženje i sedeljke po selima.



- To je naš tradicionalni napitak i potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko pak više zaslađenu. Ipak najbolja ‘vruća’ se priprema od kvalitetne rakije a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme - kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica.
Toppress
Način pripreme Šumadijskog čaja
Ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkriva nam sam proces pripreme šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri, jer, kako kaže, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.
Toppress
U kotlić koji je pokvašen vodom sipam oko dva kilograma šećera, stavim ga na tihu vatru i čekam da se šećer počne karamelizovati. Zatim sipam pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno mere se mogu korigovati zavisno koju količinu želite pripremiti. Ložim vatru lagano dok provri i pustim da vri oko jedan minut otprilike i onda presečem (okalim) sa pola litra hladne vode. Blago zagasim vatru i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri, nakon toga Šumadijski čaj je spreman za konzumaciju“, objašnjava domaćin iz Zagorice.


Kako je ovaj topli napitak pripreman od davnina u Šumadiji, gotovo da nema domaćinstva gde se ne spravlja. Star je koliko i sama rakija na ovim prostorima pa ovdašnji meštani prepričavaju da njihov čaj ima i lekovita svojstva.

Toppress
- Osim hedonističkih, čaj od rakije ima i lekovita svojstva i to više njih. Lek je za grlo, pročišća disajne organe, ima diuretsko dejstvo, opušta mišiće, jako popravlja raspoloženje. Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, ali kod nas se uglavnom pije nešto pre obroka- tvrde vešti majstori koji spravljaju ovaj napitak.
Vruća ili Šumadijski čaj najčešće se priprema od rakije šljivovice i to od one koja je odležala bar nekoliko sedmica.
Bonus video: