• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

28.01.2023

07:00

U SRBIJU KONAČNO STIGLA ZIMA! U gradovima do 15 centimetara snega

Tanjug/Sava Radovanović

Vesti

U SRBIJU KONAČNO STIGLA ZIMA! U gradovima do 15 centimetara snega

Podeli vest

Što se temperatura tiče one neće biti preterano niske, kretaće se od -1, jutarnja, do pet stepeni u najtoplijem delu dana Goran Mihajlović

U Srbiju je konačno stigla prava zima, budući da se u petak cela zemlja zabelela, a sneg će nastaviti da pada i za vikend. Očekuje se da snežni pokrivač dostigne oko 15 centimetara u nižim predelima, najavljuju meteorolozi.

Goran Mihajlović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da nam stiže prava zima, ali ne i veliki minus.

- Snežni ciklon stigao je iznad Srbije i doneo veću količinu padavina, kako na planinama tako i u nižim krajevima zemlje. Očekuje se da se u nižim krajevima zadrži do 15 centimetara snega. Što se temperatura tiče one neće biti preterano niske, kretaće se od -1 stepen Celzijusa, jutarnja, do pet stepeni u najtoplijem delu dana, zbog čega se sneg neće dugo zadržati - kaže Mihajlović.

On dodaje da se godinama unazad klima u Srbiji znatno promenila.

- Primera radi, u zimu 2012. takođe nismo imali posebno niske temperature, a ni prethodnih godina nismo imali obilan sneg, izuzev u nekim planinskim područjima - navodi Mihajlović.

Meteorolog Đorde Đurić objašnjava da će do kraja januara vreme biti u skladu s kalendarom, te da će početak februara doneti suvo i toplije vreme.

- U celoj Srbiji u subotu biće oblačno sa snegom, na istoku Srbije sa susnežicom. Duvaće severozapadni vetar. Jutarnja temperatura u većini predela biće oko nule. U nedelju tokom dana sledi slabljenje padavina, do kraja dana i večeri i prestanak. U ponedeljak će biti suvo i prohladno sa sunčanim intervalima, uz slab jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od dva do pet stepeni - kaže Đurić.

Prognoza za narednih pet dana

dan min/maks. temperatura

subota 0/2 sneg
nedelja -1/3 oblačno
ponedeljak -2/5 umereno oblačno
utorak -1/6 susnežica
sreda -1/5 moguća kiša

Kako dodaje, početkom sledeće nedelje u našoj zemlji će se zadržati hladno vreme.

- U noći između ponedeljka i utorka u severnim, a u utorak u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, uz jak severozapadni vetar. U sredu će biti suvo, a u četvrtak se očekuju prolazne i slabe padavine - kaže Đurić.

Prema trenutnim prognozama, nakon 5. februara vreme će biti suvo, stabilno i toplije, uz maksimalne temperature od pet do 10 stepeni.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set