• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

31.01.2023

14:55

ISPRED SPOMENIKA ČIKA MITI SETILI SE HEROJSKIH PREDAKA! Vranje proslavilo Dan oslobođenja od Turaka (FOTO)

S.T.

Vesti

ISPRED SPOMENIKA ČIKA MITI SETILI SE HEROJSKIH PREDAKA! Vranje proslavilo Dan oslobođenja od Turaka (FOTO)

Podeli vest

Povodom obeležavanja, 31. janauara, Dana grada, ispred Spomenika oslobodiocima Vranja od Turaka 1878. godine, održan je komemorativni skup na kome je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković

- Dok stojimo kraj Spomenika „Čika Miti“, jednog od simbola grada, zamišljamo nestvarne slike borbi za oslobođenje Vranja, pre tačno 145 godina... „Čika Mita“, svedoči i o rešenosti jednog naroda, da se opet vrati u okrilje srpske države, gde je istorijski i pripadao.

Videvši da se na Berlinskom kongresu podnosi inicijativa da se Turskoj obezbedi granica prema Srbiji u Grdeličkoj klisuri, viđeniji Vranjanci pišu knezu Milanu Obrenoviću i traže da se vranjsko područje prisajedini Kneževini Srbiji.

Borili se za prisajedinjenje Kneževini Srbiji

- Molimo te svetli gospodaru, da saopštiš našu želji moćnom imperatoru Rusije i umoliš ga, u naše ime, da nas ostavi pod tvojom upravom“, piše između ostalog u peticiji, koju je potpisao glavni kmet opštine vranjske, Tasa Stefanović.

Foto: S.T.

 

„Čika Mita“, svedoči i o nemerljivom doprinosu žitelja vranjskog kraja u oslobađanju svojih vekovnih ognjišta.

Delom u okviru jedinica Dobrovoljačkog korpusa, a delom i kroz brojne ustaničke akcije i pokrete koji su uticali na moral turske vojske. Žrtve naših predaka nas podsećaju i opominju, da se odbrana slobode, po pravilu plaća krvlju.

Temelji naše slobode jači su nego ikad. Međutim, u osetljivom istorijskom trenutku u kome se nalazimo, iskustvo nas uči da je potrebno dovoljno državničke mudrosti da sačuvamo fundament našeg identiteta.

Kulturnog, istorijskog, nacionalnog. Kako je govorio i naš veliki pisac Ivo Andrić:

- Samo neuki, nerazumni ljudi mogu da smatraju i da je prošlost mrtva i neprolaznim zidom zauvek odvojena od sadašnjice. Istina je, naprotiv, da je sve ono što je čovek mislio i osećao i radio neraskidivo utkao u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo.

Dragi prijatelji, poštujući dela naših hrabrih predaka, na taj način trasiramo put našim potomcima.
 

Foto: S.T.

 
Vranjanci pamte svoje heroje

Da se sećaju i pamte. Kako je rekao poznati japanski pisac, “Naša stvarnost je beskrajna borba između onoga što se desilo i onoga šta želimo da zapamtimo”. Zato mi naše heroje … pamtimo - rekao je gradonačelnik.

Kraj spomenika oslobodiocima Vranja, vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanik Dragan Nikolić, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predstavnici gradske opštine Vranjska Banja, predstavnici BIA, predstavnici SUBNOR Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. i delegacija, delegacijež gradova Velenje, Trebinje, istočno Novo Sarajevo, Kragujevac, kao i delegacija srednjoškolaca Vranja Parastos poginulim ratnicima služio je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

U prigodnom programu učestvovali su Mešoviti gradski hor uz pratnju orkestra Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac'' i glumac vranjskog teatra Marko Petričević.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set