• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

01.02.2023

11:52

NEZVANA GOŠĆA POSTALA MILJENICA KAFANE! Mladunče vidre vraćali u reku, ali ona se uvek vraćala među ljude, VIŠE NE MOGU DA JOJ ODOLE (VIDEO)

RINA

Vesti

NEZVANA GOŠĆA POSTALA MILJENICA KAFANE! Mladunče vidre vraćali u reku, ali ona se uvek vraćala među ljude, VIŠE NE MOGU DA JOJ ODOLE (VIDEO)

Podeli vest

Meštane sela Ježevica podno planine Jelice, a u blizini istoimenog manastira iznenadila je nezvana, ali ljupka gošća koja je veoma brzo pobrala sve simpatije i postala miljenica

Prvo su začuli oštar pisak, a nedugo potom i ugledali mladunče vidre. Ono što je bilo iznenađenje jeste njena pitoma priroda.

- U blizini manastira Ježevica postoji i jedan ugostiteljski objekat i naša komšinica Danijela ju je prva ugledala. Bila je kod nje u kafani, a onda ju je ona odnela i ispustila u reku jer je to njeno prirodno stanište. Međutim, iznenađenju nije bilo kraja jer se vidrica vratila sledeće jutro i tu je spavala sedam dana, šetala po pločicama. Bila je jako pitoma, svi su je mazili, kaže za RINU meštanka Nataša Vujašević.

Nakon što se u blizini naseljenog mesta pojavilo mladunče, stanovnici koji žive u Ježevici potvrdili su da su vidjali i roditelje ove mlade vidre u blizini reke koja je bogata ribom i račićima čime se ove hitre životinje najradije hrane. Ipak, nakon sušnog perioda povukle su se na višu nadmorsku visinu jer je vodostaj veći, a samim tim ima i više hrane za njih.

- To da na Jelici žive vidre samo je još jedan pokazatelj da će ova naša predivna planina sa pravom biti zaštićena kao predeo izuzetnih odlika.Vidra je ugrožena i strogo zaštićena vrsta u Srbiji, i svaki sačuvan ili spasen primerak je nemerljiv. Zna se da vidre nastanjaju samo čiste reke, a naša je upravo takva. Osim vidri, ovde se mogu videti i veoma retki primerci kornjača i leptira, priča Nataša.

Foto: RINA

 

Planina Jelica čini prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline u severozapadnom delu, gde prelazi u Ovčar planinu, a u jugoistočnom delu se nadovezuje na područje Pekčanice.

Zahvaljujući svom relativno izolovanom položaju, područje koje se predlaže za zaštitu spada u zone očuvane prirode i specifičan je sklop biološke, geološke i predeone raznovrsnosti i kulturno-istorijskog nasleđa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set