• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

06.02.2023

13:51

OD KADA JE SVETA I VEKA, U OVIM KRAJEVIMA SE ŽIVELO SA VREMENSKIM NEPRILIKAMA! Meštani u selima podno Javora okovani smetovima!

B. Ilić

Vesti

OD KADA JE SVETA I VEKA, U OVIM KRAJEVIMA SE ŽIVELO SA VREMENSKIM NEPRILIKAMA! Meštani u selima podno Javora okovani smetovima!

Podeli vest

Snežni nameti visine do nekoliko metara okovali su sela u podnožju Javora, a za Informer.rs govorili su zavejani žitelji planinskih sela

U selima podno Javora, udaljenjim 40-ak kilometara od Nove Varoši, snežni nameti dostigli su visinu do dva ipo metra. Sneg u ovim brdima već dva dana neprestano pada, a zbog jake vejavice formirani su visoki nanosi na svim seoskim putevima.

Foto: B. Ilić

Jedno vreme meštani su bili odsečeni od sveta, ali zahvaljujući ekipama angažovanim za čišćenje snega za sada su prohodni svi glavni seoski putevi.

Prilazne krake do kuća i sokake svojom mehanizacijom i volovima čiste domaćini, ali nema vajde, jer sneg ne prestaje.

Foto: B. Ilić

U selu Ljepojevići, krajnjem selu novovaroške opštine, smeštenom na padinama Javora, visoki nameti i obilne padavine ne plaše meštane, pa iako su kilometrima udaljeni od grada. Kako kažu, zimi je vreme, a od kako je sveta i veka, u ovom kraju je se živelo sa ovim vremenskim neprilikama.

- Napadalo je snega oko pola metra, a nameti su dosta veći. Vetar je napravio najviše problema, ali zimsko je vreme, na ovo smo bar navikli. Ovde stanovništvo pretešno živi od stočarstva i u ovo doba godine je najvažnije da ne manjka hrane za stoku. Sena, hvala Bogu ima, žita isto, tako da smo mirni što se toga tiče. Put su nam sinoć pročistili, ali sokak do seoskog puta moram ručno. Nema puno, 60 metara. Inače, ako ne pročistim kolima iz dvorišta ne mogu nigde - priča Slaviša Korićanac, meštanin Ljepojevića.

Za nekoliko centimetara sneg je na Javoru veći nego u Ljepojevićima, a put preko planine koji spaja Novu Varoš i Ivanjicu i nakon čišćenja sneg ubrzo zaveje.

Čuveno Kalipolje, gde su izginuli srpski vojnici, pre petnaestak dana ispunila je voda slivom planinskih potoka usled obilnih kiša, a danas je polje prekriveno snegom visine oko 60 centimetara.

Foto: B. Ilić

Na susednom Zlataru, slična je situacija, puši se dim iz odzaka seoskih kuća raštrkanim na razuđenim brdima. Iz svakog zaseoka po jedan domaćin traktorom vuče vozu, najčešće zbog mlekara da može da dodje za mleko koje se u izobilju odvozi sa ove planine. Nameti takodje dostižu dva metra, a u prohodnost puta su svi uključeni.

- Noćas je bio veliki mraz, a i javili su da će biti i narednih dana. Nemamo sad toliko obaveza u selu, namirimo stoku i prinesemo drva. U gradu najčešće godišnje odmore koriste leti, ali nama u selu uvek pada u zimskom periodu - kažu u selu Vilovi na Zlataru.

SUROVI SU ZLATAR I JAVOR, ALI I MURTENICA NA OBRONCIMA ZLATIBORA

Zbog jakog vetra koji je lupao stabla, mnoga domaćinstva u novovaroškom kraju ostala su bez struje. Zahvaljujući brzim akcijama radnika EPS-a, struja je, sa manjim prekidima, ubrzo stizala u sve planinske domove. 

Foto: B. Ilić

Gorštaci sa padina ove planine spremno su dočekali sneg, spremili su orev i tokom leta nakosili dovoljno sena za stoku. Oni ističu da su zime u ovom kraju oduvek bile surove i da su znale da potraju do šest meseci. U selu Bela Reka, pored traktora, najčešće se može videti kako se kao pre jednog veka sa volovima čistio put.

- Veliki broj naših meštana su rabadžije i dan danas žive od rada sa volovima. Ovaj zanat je nekada hranio planinska sela, a domaćini su imućstvo merili upravo po njima. Često tokom zime zavrzemo vozu za volove i tako čistimo seoske puteve. Meni je jaka bujica pre petnaestak dana odnela jednog bika teškog čak 800 kilograma, ali šta ćemo, moramo da se borimo sa svim vremenskim neprilikama - rekao je Dobrivoje Dzelebdzić, rabadžija iz zavejane Bele Reke.

Foto: B. Ilić

Ispod Murtenice nema zaseoka odsečenih od sveta, a visina belog pokrivača na pojedinim mestima dostiže do 80 centimetara. Prohodni su svi lokalni putevi koji povezuju sela sa magistralom, ali sneg se i dalje nalazi kolovozu.

- Sve ekipe su angažovane za čišćenje puteva, još uvek nam vetar pravi problem i mnogi zaseoci su zavejani. Trenutno sneg ne pada na teritoriji naše opštine, tako da se nadamo da ćemo ubrzo probiti namete i do najudaljenijih kuća i meštana. Sada je prava zima, a snega nam svakako treba jer živimo na planini koja se i zimi promoviše. Struje trenutno nema na Murtenici, ali ekipe EPS-a od jutros rade na otklanjanju kvara. U sva ostala zavejana sela stigla je električna energija - rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opstine Nova Varoš.

Foto: B. Ilić

Trenutna temperatura u ovom delu Srbije je -10 stepeni, a na pojedinim planinskim prevojima čak i 15 stepeni ispod nule.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set