• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.I.

19.02.2023

15:18

GORSKI CAR KRSTARI SELIMA NADOMAK ZLATARSKOG JEZERA! Novovaroški lovci apeluju na oprez, PRONAŠLI SU TRAGOVE U SNEGU (FOTO)

B.I.

Vesti

GORSKI CAR KRSTARI SELIMA NADOMAK ZLATARSKOG JEZERA! Novovaroški lovci apeluju na oprez, PRONAŠLI SU TRAGOVE U SNEGU (FOTO)

Podeli vest

Tri medveda i mladunče svakodnevno krsare izmedju Zlatarskog jezera i reke Tisovice, dok krdo divljih svinja pravi ogromne štete u zlatarskim zaseocima.

U brdima nadomak Zlatarskog, novovaroški lovci otkrili su tragove tri medveda i jednog mečeta, što znači da nisu u zimskom snu.

- Kreću se od Smudinoga preko Rosulje, Suvodola i Uvačkih strana do zaseoka Stamatovića, i na drugoj strani sela Debelja uz Tisovicu. Dan uoči Stetenja jedan meštanin je video mečku sa mladunčetom, a desetak dana ranije takodje je uočen medved kako u zaseoku Zvjerci zamiče u vrhove - priča lovac Rade Leković.

Foto: B.I.

 

Lovci tvrde da su, sudeći po tragovima, na ovom koridoru mečka i mladunče i jedan odrastao par. Još nijedan gorštak nije se za ovom zveri susreo "oči u oči", a po rečima meštana Debelje za sada nisu napravili nikakvu štetu, pa se samim tim pretpostavlja da su biljojedi. Ipak, oprez je neophodan, pogotovo usamljenim domaćinstvima u bespuću planine.

Foto: B.I.

 

- Najverovatnije da "konače" u teško pristupačnom delu klisure Tisovice, ispod utoke Kanog potoka, seoskom granicom Debelje i Trudova. Odvajkada im je ovde bilo zimsko utočište, daleko od kuća i prometnih saobraćajnica - kažu meštani Debelje.

Najveću štetu ovim gorštacima prave divlje svinje kojih je u izobilju u zlatarskim vrletima. Nedavno su u gustoj šumi u blizini seoske škole u Debelji lovci otkrili krdo od penaestak divljih svinja. U potrazi za hranon poljoprivrednicima na imanju prave veliku stetu, za šta su nemoćni da bilo šta učine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set