• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.02.2023

20:12

(VIDEO) SRPSKI GRAD PREPUN PRIRODNIH LEPOTA, ISTORIJE... Mesto u blizini Loznice morate da posetite

Vesti

(VIDEO) SRPSKI GRAD PREPUN PRIRODNIH LEPOTA, ISTORIJE... Mesto u blizini Loznice morate da posetite

Podeli vest

Na desnoj obali reke Drine, u srcu Rađevine, oivičen Jagodnjom, Boranjom i Sokolskim planinama, leži Krupanj.

Sam grad nalazi se na nadmorskoj visini od 280 metara. Od Beograda ga deli oko 150 kilometara, dok je Loznica udaljena tek nešto manje od 30 kilometara.

Spajanjem tri reke, Kržave, Bogoštice i Čašavice, koje protiču kroz Krupanj, nastaje reka Likorda, i to baš u njegovom centru, navodi “Turisti.rs“.

Znamenitosti srca Rađevine

Danas se u Krupnju može videti Stara apoteka, koja se nalazi u vili Pere Despića, sagrađenoj 1914. godine. U okviru ambijentalne celine grada, karakterističnog po četiri reke, nalazi se i zadužbina Nikole Spasića.

Na mestu nekadašnjeg Megdana, na ušću dveju reka, u centralnom delu Krupnja, smešten je i glavni gradski park, ističe „Krupanj.org“.

Stara crkva posvećena prazniku Vaznesenja Gospodnjeg u ovom gradu izgrađena je 1842. godine. Svoju zadužbinu je Krupnju darovao i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević. Crkva spomen-kosturnicu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg izgrađena je po nacrtu arhitekte Momira Korunovića.

U okviru Doma kulture „Politika“, koji se prostire na 3.000 kvadratnih metara, osim pozorišne dvorane nalaze se i mala sala, galerija i biblioteke, kao i atelje i kancelarijski prostor.

Brojni su i sportski tereni u gradu, dok je okolina Krupnja posebno zanimljiva za posetu.

Crkve i znamenitosti okoline Krupnja

Na mestu nekadašnje svetinje iz 15. veka, u Beloj Crkvi je 1889. godine izgrađena crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju. Ono po čemu je specifična jesu žrtvenik i 30 stećaka, koji se i danas mogu ovde videti.

U Dobrom Potoku u blizini Krupnja nalazi se crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, izgrađena tokom 16. veka, a tu je i spomen-kompleks, u okviru koga se nalaze dve kapele u pećinama. Jedna je posvećena Svetoj Petki, druga Svetom Prokopiju. U okviru kompleksa nalazi se i groblje staro pet vekova, kao i muzej lova i dva etno muzeja, u kojima se posetiocima nudi prilika da se bolje upoznaju sa upotrebnim predmetima i narodnim nošnjama iz 18. i 19. veka.

Muzejski kompleks Stolice i onaj u Beloj Crkvi, zatim spomen-kapela na lokalitetu Mačkov kamen i lokalitet Rađev kamen tek su neki od brojnih turističkih potencijala koje ovaj deo naše zemlje ima da ponudi.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
robijaće Pičkousti i Rošavi

pre 1 godinu

Tamo će biti jalovina iz rudnika litijuma, pa kad pohapse ove kriminalce iz Vučićevog kartela treba ih poslati tamo na prinudni rad. Da vide iz prve ruke tu njihovu „zelenu" tehnologiju.

robijaće Pičkousti i Rošavi

pre 1 godinu

Tamo će biti jalovina iz rudnika litijuma, pa kad pohapse ove kriminalce iz Vučićevog kartela treba ih poslati tamo na prinudni rad. Da vide iz prve ruke tu njihovu „zelenu" tehnologiju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set