• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

25.02.2023

10:13

DEDA ŽIVKO JE MAJSTOR JEDINSTVENOG ZANATA! Kad mu se pokvarila harmonika otkrio je da ima poseban dar (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

DEDA ŽIVKO JE MAJSTOR JEDINSTVENOG ZANATA! Kad mu se pokvarila harmonika otkrio je da ima poseban dar (FOTO)

Podeli vest

Živko Dragan (73) je Banaćanin koji se u Bajinoj Bašti ostvario kao vrstan elektroničar i proslavio kao dobar harmonikaš, izučio je i svojevrstan zanat kojim i dan danas ispunjava penzionerske dane.

Iz ravnog Banata u Bajinu Baštu, Živko Dragan (73), preselio se kao mladić zbog posla u struci, gde je osnovao porodicu i zauvek ostao da živi. Od malena je ušao u svet muzike, a harmonika mu je bila omiljeni istrument. Sa svojim rođakom u rodnom Banatu dosta je svirao na igrankama, a onda je dobio posao u varošici kraj Drine i oženio se ćerkom poznatog bajinobaštanskog harmonikaša.

Po profesiji je elektroničar, ali ljubav prema muzici nikada nije prekidao.

- Još 1971. godine sam došao u Bajinu Baštu, već sa nimalo malim iskustvom harmonikaša.
Tu sam nastavio da gradim svoju muzičku karijeru sa muzičarima iz Bašte i Užica, a takođe mi je igrom slučaja i starac bio u to vreme poznati harmonikaš, pa sam ga na neki način kasnije i ja nasledio 
- počinje priču Živko.

Po njegovim rečima vremena su tada bila dosta drugačija nego danas, a i odnos među kolegama se promenio. Njegove svirke posle toliko godina pamte mnogi Banaćani, ali i Bajinobaštani, koji su ga prihvatili kao svog zemljaka. 

Nakon kvara harmonike "ispekao" novi zanat

Živko je od malih nogu imao dosta znanja prema mnogim zanatima, bio je zaintresovan i sve mu je išlo od ruke. Kao dete od 11 godina popravljao je radio aparate, a kasnije i ostale uređaje. Jednom prilikom kada mu je se pokvarila harmonika rešio je da je sam popravi, što je i učinio i video da može i to da radi.

Foto: Privatna arhiva

Živko Dragan

Želeo je da postane majstor za popravku harmonika, ali mu je nedostajalo znanja, veštine i iskustva, pa je odlučio da krene kroz Srbiju kod ozbiljnih majstora da stekne znanje i ispeče zanat.

- Kada sam prvi put popravio moju harmoniku počeo sam da razmišljam da bih mogao ubuduće time da se bavim. Pošto nisam poznavao puno taj posao odlučio sam da idem na obuku kod iskusnih majstora širom Srbije, da bih naučio kako se profesionalno popravljaju harmonike -  priča naš sagovornik.

Iako zanat nije bio lak, Živko je ga ipak savladao. Ubrzo je otvorio svoju radionicu u kojoj je provodio najviše vremena, a kod njega su dolazili muzičari sa svih strana. Ni sam ne zna koliko je harmonika popravio do sada, jer je broj izuzetno veliki.

Foto: Privatna arhiva

Živko Dragan iz mladosti

Kada je prestao da svira u orkestru i dalje je ostao u svetu muzike zahvaljujući zanatu kog je izučio.

- Moj način rada je specifičan, jer svaka sitnica mora da se uradi kako treba. Posao kog se prihvatim uvek ga odradim stručno i profesionalno, ali i estetika je na prvom mestu, jer ovo je zanat gde nema igre- naglašava Živko.

Živko ima svog naslednika 

Živkovim stopama krenuo je i jedan mladi Bajinobaštanin Miloš Ðukić, koji je uz Živka naučio zanat i sada samostalno radi. U njegovu radionicu pristižu harmonike sa svih strana, a ako je majstor zadovoljan svojim radom siguran je da će i mušterija biti zadovoljan.

- Milošu sam predlagao da se ne upušta u ovaj zanat, ali je on ipak bio uporan i savladao ga. Svako od nas ima svoj princip rada, ali moj je specifičan jer sve volim isključivo sam da uradim -  ističe Dragan.

Ističe da dobar majstor za popravku harmonika mora da poznaje stolarski zanat, preciznu mehaniku, ali i da bude dobar tonac.

Foto: Privatna arhiva

 

Harmonika je oduvek bila skup instrument što dokazuje činjenica da su za nju ljudi prodavali i po dva para volova, a volovi su u to vreme bili pravo bogastvo. Iz tog razloga kada instrument dođe u ruke majstora neophodna je preciznost, jer svaka sitnica ima posebnu važnost.

Dok mladići u današnje vreme ne mogu da odluče čime da se bave, ovaj zanat u Srbiji gotovo da nema ko da radi. Živkovu karijeru pored sviranja harmonike, obeležila je i popravka ovog instrumenta. Zanat koji je vrsno izučio poslužio mu je da u poznim godinama ostane u svetu muzike.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set