• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.03.2023

18:12

OD OVOG DATUMA PADA SNEG! Budite spremni za sankanje, grudvanje i pravi vremenski rolerkoster

printscreen youtube

Vesti

OD OVOG DATUMA PADA SNEG! Budite spremni za sankanje, grudvanje i pravi vremenski rolerkoster

Podeli vest

Do kraja nedelje promenljivo oblačno uz ređu pojavu padavina, početkom sledeće nedelje prvo toplije, a oko srede prolazno, jače zahlađenje. Oko 10. marta ponovo toplije, ali uz moguće novo prolazno pogoršanje, dok trenutno trend prema sredini meseca daje signal za prve, prave, prolećne dane. Kakvo vreme nas očekuje sledeće nedelje pogledajte u novoj prognozi za sedam dana.

- U subotu malo više sunca i nekoliko steoeni više temperature, dok se u nedelju računa na prolazno naoblačenje koje će samo ponegde usloviti vrlo slabu kišu ili provejavanje snega u predelima preko 800 mnv. U subotu maksimum do oko +13 stepeni Celzijusa, a u nedelju malo hladnije uz maksimum do +4 do +8 stepeni Celzijusa. Vetar će u subotu uglavnom biti slab, dok će u nedelju na kratko biti umeran, severozapadni - piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Od nedelje će se vrlo hladan vazduh preko Skandinavije premeštati ka zapadu Rusije, dok će u isto vreme preko jugozapadnog Atlantika pristizati vlažan ali i relativno topao vazduh. Nad središnjom Evropom će se formirati granica ove dve vazdušne mase na kojoj će se razvijati cikonska aktivnost i frontalni sistem. Jako polje anticiklona će se nalaziti nad predelima Grenlanda, Islanda i severozapadnog Atlantika, predviđa meteorolog.

- U takvim uslovima ka nama će u prva dva dana sledeće nedelje strujati povremeno vlažan ali topliji vazduh te će u utorak na jugoistoku regiona maksimumi ponegde biti i do oko +17 stepeni Celzijusa, dok će uz više oblaka na severu i zapadu biti svežije. Povremeno će biti kiše, ponedge i pljuskova. Duvaće južni i jugozapadni vetar - kaže Čubrilo.

U sredu će se preko nas premeštati aktivan hladan front koji će doneti prolazno ali jače pogoršanje, obilnije padavane, jak vetar i zahlađenje. Kao posledica tog zahlađenja kiša će vrlo brzo u svim predelima preko 500mnv preći u sneg, koji ponegde na kratko može biti vrlo jak i nošen snažnim vetrom, dok se pojava prolaznog snega uz male šanse za formiranje simboličnog snežnog pokrivača (do oko 2 cm) ponegde očekuje i ispod 500 mnv i to pre svega na severu i severozapadu regiona, stoji u prognozi.

- Vetar će u zoni fronta biti jak, na udare i olujan, severozapadni. U sredu denvni maksimum tokom dana u jačem padu i trebao bi se kretati od oko +1 ponegde na severozapadu Hrvatske do oko +12 na jugoistoku Srbije gde će jače zahlađenje stići posle podne. Krajem dana na severu regiona prestanak padavina i razvedravanje - piše Čubrilo.

U naredni četvratk već toplije ali uz moguće novo naoblačenje i pogoršanje krajem dana, pre sevga na zapadu i jugoapadu regiona i to bi mogao biti uvod u još jednu sličnu promenu vremena koja se očekuje oko 11.03. kada bi uz jak vetar i zalađenje ponovo bilo obilnijih padavina, navodi se.

- Posle 14.03. ECMWF trenutno daje signal za osetno toplije vreme uz maksimume koji bi sve češće bili oko +15 stepeni Celzijusa, što bi mogao biti uvod u postepen dolazak pravog proleća. Proračuni GFS-a u ovom momentu nisu naklonjeni tako izraženom otopljenju i za nekoliko dana ćemo imati jasniju sliku o mogućem razvoju sinoptike prema sredini meseca - precizira Čubrilo.

Ukoliko do tog otopljenja i dođe, potencijalan problem bi mogla biti određena verovantnoća još jednog jačeg zahlađenja negde posle 20. marta i nadam se da u koliko sredinom meseca otopli do njega neće ni doći jer će od toga biti samo štete, zaključuje Čubrilo.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set