• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

08.03.2023

11:57

GIMNAZIJALCI IZ PRIJEPOLJA ODUŠEVILI DAME ZA 8. MART! Sami napravili sapune, pa učinili plemenitu stvar (FOTO)

printscreen

Vesti

GIMNAZIJALCI IZ PRIJEPOLJA ODUŠEVILI DAME ZA 8. MART! Sami napravili sapune, pa učinili plemenitu stvar (FOTO)

Podeli vest

Gimnazijalci iz Prijepolja koji su svojom proizvodnjom sapuna oduševili građane, izdvajaju se i po humanom radu, a njihovim proizvodima danas će Prijepoljci svojim damama ulepšati dan. Sav zarađen novac, učenici će proslediti u humanitarne svrhe.

Počevši od polovine decembra, prijepoljski gimnazijalci, proizveli su na stotine sapuna u školskoj laparatoriji, a sav novac od prodaje donirali su u humanitarne svrhe. Učestvovali su u prikupljanju novca za lečenje svojih sugrađana, ali su i nedavno prikupljali pomoć za ugroženo stanovništvo zemljotresom u Turskoj I Siriji.

U njihovoj školi osnovali su malo preduzeće, nazvali ga "Saponijum", u čijim prostorijama znanje stečeno na časovima hemije pretaču u praksu. Na ideju su došli da započnu proizvodnju glicerinskih sapuna, različitih boja, oblika i mirisa, ali i onih zanimljivih sa igračkom, kako bi motivisali mališane da češće peru ruke.

Na čelu učeničkog preduzeća je inicijatorka proizvodnje, profesorka Hemije, Jelena Ćubić, razredna ovog humanog odeljenja. Uz njenu pomoć i podršku proizvodnja je napredovala, a učenici sticali novo znanje i iskustvo.

- Najviše sapuna napravimo na časovima Primenjene nauke, koji su učenici izabrali kao izborni predmet. Rukovodstvo škole nam je obezbedilo gotove glicerinske baze, a oblik, boje i mirise mi biramo. Radimo timski, svako od učenika zna svoj posao, pa smo se tako i podelili, shodno svojim interesnim sverama, ja sam kao profesor uvek tu da im pokažem kako se radi i da im dam savet - kaže profesorka Jelena.

Sapuni za najmlađe kriju iznenađenje

Sapuni u njihovom preduzeću nastaju od gotovih glicerinskih baza u koje dodaju boje i etarska ulja. Potpuno su bezbedni za ljudsku upotrebu, a naručito su namenjeni deci. U svojoj ideji, nisu zaboravili na najmlađe, već su njima namenili sapune koji u svojoj unutrašnjosti zadrže male igračke. Oni su namenjeni mališanima kako bi što češćim pranjem ruku što pre stigli do iznenađenja.

- U našoj maloj firmi vlada prvenstveno sloga, učenici se trude i rade, a rezultat našeg posla je kada nekom možemo da pomognemo. Građani su nas svesrdno podržali, kao i lokalne firme, gde se naši sapuni najviše prodaju - dodaje profesorka.

U prostorijama školske labaratorije učenici imaju mogućnost da spoje krativnost i humanost, kao i da teorisko znanje pretvore u praksu. Učenici trenutno pohađaju treći razred, ali svojim stavom i ponašanjem pokazuju zrelost i ozbiljnost odraslih ljudi.

Sapuni se prodaju neverovatnom brzinom, a zarađen novac uplaćuje se na račun kome je neophodan.

Prve sapune napravili su kako bi pomogli u lečenju svom sugrađaninu, malom Vasiliju, a nedavno su učestvovali u pomoći zemljama ugroženim zemljotresom.

Njihov potez i ideja oduševila je građane Prijepolja, a danas se na štandovima širom grada nalaze njihovi proizvodi, koje pripadnici jačeg pola kupuju damama, u znak pažnje za Dan žena. Za prodaju imaju zadužen svoj stručni tim, a novac koji su zaradili takođe će otići u ruke kome je najpotrebniji u teškim trenutcima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set