• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/opanak.rs

21.03.2023

09:03

OVO JE NAJLEPŠI UKRAS ISTOČNE SRBIJE! Atrakciju izučavali Tesla i Cvijić, a naziv je dobila po našem VELIKOM KNEZU

printscreen

Vesti

OVO JE NAJLEPŠI UKRAS ISTOČNE SRBIJE! Atrakciju izučavali Tesla i Cvijić, a naziv je dobila po našem VELIKOM KNEZU

Podeli vest

Na istočnoj podgorini Kučaja, 21 kilometara od Bora, nalazi se Lazareva pećina koja je poznata po svojoj dužini, arheološkom nalazištu i prirodnoj lepoti.

Živopisni Bor koji se nalazi u istočnom delu Srbije obiluje izuzetnim prirodnim lepotama koje mame turiste iz svih krajeva naše zemlje da ih posete. Pored prelepog Borskog jezera, Brestovačke Banje, planine Stol, jedna od glavnih atrakcija ovog mesta je i jedinstvena Lazareva pećina.

U dalekoj prošlosti, tokom stotine i sotine hiljada godina, u krečnjačkom humu Pripor, na samom završetku Lazarevog kanjona nastala je Lazareva pećina.

Ulaz u pećinu se nalazi na levoj strani od Lazareve reke na nadomrskoj visini od 291 metra.

Foto: printskrin/youtube.com

Ulaz u pećinu

Prva sazananja o ovom mestu dao je austrougarski arheolog, etnolog i putopisac Feliks Kanic, a potom su i drugi naučninci nastavili sa ispitivanjem i detaljnim proučavanjem pećine. Na podugačkom spisku imena su se našli: Feliks Hofman, Jovan Cvijić, Jovan Žujović, Siniša Stanković, Nikola Tesla i mnogi druga eminentna imena.

Lazarevu pećinu je izgradila podzemna reka koja i danas protiče kroz nju. Ukupna dužina ispitanih kanala Lazareve pećine je oko 10 000 metara, procenjena dužina svih pećinskih kanala prelazi 10 kilometara, dok je ukupna površina pećine je 9907 m². Naučnici procenjuju da je zapremina svih pećinskih prostorija oko 52.000 m³.

Foto: printskrin/youtube.com

Lazareva pećina

Izučavanjem se došlo do zaključka da najstarije naselje u pećini pripada početku bakarnog doba, salkuca-gumelnica kulturi. Pronađeni alati i keramički predmeti iz ovog perioda su izrađeni sa puno mašte i odlikuju ih različiti oblici i ornamentika. Smatra se da je prerada bakra bila osnovno zanimanje u ovom periodu.

Pre oko 4500 godina, u ranom bronzanom dobu, Lazareva pećina se koristila kao lovačka stanica, dok je kasnije, u 6. veku pre nove ere, u periodu gvozdenog doba, postala metalurški centar od velike važnosti.

Foto: printskrin/youtube.com

Pećinski prostor čine monumentalne dvorane koja nose zvučna imena: "Prestona", "Dvorana blokova", "Koncertna", "Dvorana slepih miševa" i druge.

Ovo mesto je pravi mali raj za ljubitelje istorije i arheologije jer je moguće videti i proučiti okamenjene kosti praistorijskog pećinskog lava, medveda i hijene.

Foto: printskrin/youtube.com

Stara Legenda kaže da je ova pećina dobila naziv po velikom knezu Lazaru koji se baš ovde sakrivao sa svojom mnogobrojnom vojskom od velikog turiskog neprijatelja.

U pećini je svoje stanište pronašlo  24 vrste slepih miševa , od ukupno 27, koliko ih ima u Evropi.

Kako stići do Lazareve pećine?


Od Beograda, preko Paraćina i Zlota – 235 km.

Od Beograda, preko Žagubice, Borskog jezera i Zlota- 215 km.

Od Niša, preko Paraćina i Zlota-186 km.

Od Niša, preko Knjaževca, Zaječara i Zlota- 130 km.

Od Donjeg Milanovca, preko Bora i Zlota- 110 km.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vanja

pre 1 godinu

Претвориће Кинези и њу у рудник, колико су јој се приближили. Хвала предеседниче што је под вама Србија процветала и препородила се од толиких рудника.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set