• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

26.03.2023

21:30

GLEDAM UPLAŠENO I ŠOKIRANO, LETEĆA KUGLA PADA NA NAS! Meštani Buđanovca se prisećaju kako je pre 24 godine OBOREN "NEVIDLJIVI": Žito nikad bolje ovde ne rađa! (FOTO, VIDEO)

printskrin

Vesti

GLEDAM UPLAŠENO I ŠOKIRANO, LETEĆA KUGLA PADA NA NAS! Meštani Buđanovca se prisećaju kako je pre 24 godine OBOREN "NEVIDLJIVI": Žito nikad bolje ovde ne rađa! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Na našoj njivi nakon obaranja "nevidljivog" sve odlično rodi! Posrećilo nam se, žito nikad bolje ovde rađa, a mi smo ušli u istoriju!", šeretski se osmehuje Zoran Božić, iz sremskog sela Buđanovci, na čiju njivu je oboren čuveni vojni avion.

- Sedeli smo u kafiću, imao sam tada 27 godina, NATO agresija na Srbiju tek što je pre koji dan počela. Tek što je pao prvi mračak, bilo je nešto posle 20 sati, nebo oblačno, kad ono odjednom se osvetlelo, zarumenelo, zabrujalo! Nikad to u životu zaboraviti neću! Ceo kafić se zatresao od siline, čaše i flaše popadale sa stolova, a mi svi odmah istrčali napolje, misleći da je bombardovanje sela u pitanju - priseća se davne 1999. godine Zoran Božić.

Na ulicama malog sremskog sela okupili su se uplašeni meštani posmatrajući ogromnu, užarenu kuglu kako se okreće na nebu.

- Stajao sam sa komšijama ovde, u centru sela, kod ove česme. Kad odjednom, crvena svetlost  obasjala je mračno, tmurno nebo! Kao scena iz SF filmova- u jednom deliću mozga pomislio sam na leteće tanjire! Gledam uplašeno i šokirano, leteća kugla je spiralno padala sve više na nas! Ljudi  su unezvereno trčali, bežali kud-koji po selu! Gledam i sve ne verujem, to je letelica padala ka njivama na kraju sela, u ataru. Moj komšija i ja odmah seli na bicikle, pa pravac tamo - priča za Informer profesor ruskog jezika i veronauke Svetozar Vojnović iz Buđanovaca. 

Foto: Informer

Ubrzo su za njima došle čitave horde seljana, pretpostavlja se da ih je u tom momentu na Božicevoj njivi bilo oko 2.000! Igrali su kolo, veselili se, tragavši za ostacima "nevidljivog".

- Sve je bilo sprženo i ugaženo u krugu stotinak metara! To je bilo opštenarodno veselje, nosili ko  je šta stigao i zgrabio kući sebi kao suvenir za uspomenu. Sećam se pokojnog komšije Roma, neću sad ovde ime navoditi, on je špediterom konjima vukao čitavo krilo aviona kući, "da mu se nađe".  Postoje i fotografije o tome i novinski članci. Međutim, sve to je trajalo nekih sat-dva, dok nije stigla naša vojska. A, tada, bežanija, privođenja... Sutradan i svih narednih dana selo je bilo pod opsadom novinara svih medija, ko bi rekao da će Buđanovci postati centar medijske pažnje celog sveta! A, u epicentru je bila naša njiva i naša porodica - kažu Božići, oživljavajući sećanja na te dane.

Meštani nam pričaju da su se njihovi lovci ubrzo dali u potragu za katapultiranim pilotom "nevidljivog", čije sedište je nađeno na nekih 500 metara od mesta pada, kaciga malo dalje, a niže uz kanal Jarčinu i njegov padobran i čamac, sa paketima lekova i hrane.

- Kacigu je pronašao jedan moj drug i kasnije prodao za 500 nemačkih maraka, a i ostali meštani su, kako ko, dobro unovčili komade rastopljenog "stelta". Ali, naš Rom nije bio te sreće, ono krilo "nevidljivog" zaplenila je odmah sutradan naša vojska. Ja još uvek čuvam jedan komadić  "nevidljivog" sa moje njive, ali ne mogu sad da vam ga pokažem negde mi je na tavanu - veli Zoran.

Hteli da podignu muzej, ali ništa od toga

Te godine Buđanovci su bili u centru pažnje cele svetske javnosti, te je iz dijaspore, od imućnih Buđanovaca, stigla ideja da se u selu podigne muzej.

Čak je i jedna parcela na kraju sela u državnom vlasništvu  bila namenjena u tu svrhu.

Ali, godine su prolazile, selo je polako padalo u zaborav, pa i ideja o muzeju i razvoju turizma.

Selo 27.marta jedino posećuju novinari, oživljavajući u svojim reportažama sećanja na veliki podvig.

Avion SAD E-117A "Noćni jasteb" oboren je na današnji dan 27.marta 1999. godine u ataru sremskog sela Buđanovci kod Rume.

To je prvi i jedini potvrđeni gubitak aviona NATO izrađenog u "stelt" tehnologiji do sada.

F-117A oboren je četvrtog dana bombardovanja, a oborio ga je 3.divizion 250.raketne PVO brigade, kojom je komandovao potpukovnik Zoltan Dani.

Foto: Privatna arhiva

Pogođen je iz ruskog raketnog sistema S-125 Neva zaslugom komandanta potpukovnika Đorđa Aničića, koji je vodio čitavu operaciju.

U srpskoj javnosti od tada je popularna izreka: "Izvinite, nismo znali da je nevidljiv".

"Nevidljivi" koštao 45 miliona dolara

F-117A opremljen je sa dva "dženeral elektrik F 404" turbo motorom i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje i ima savremen navigacioni sistem.

Cena tog aviona, koji je od 1982. do 1990. godine proizvodila američka kompanija "Lokid", bila je 45 miliona dolara.

Avion je dug 20,3 metra, visok 3,8 sa rasponom krila od 13,3 metara i postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha.

F-117 A konstruisan je u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajeno za lovce, a u američkoj vojnoj tehnologiji dobio je naziv "stelt", što u engleskom jeziku znači "nevidljiv".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set