• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.L.

04.04.2023

20:26

SNEG U APRILU - BABA MARTINE HUKE! Evo šta ovakvo vreme znači prema narodnom verovanju!

TopPres

Vesti

SNEG U APRILU - BABA MARTINE HUKE! Evo šta ovakvo vreme znači prema narodnom verovanju!

Podeli vest

Iako smo kalendarski zakoračili u proleće i sunčani dani su nas izmamili u prirodu zima se ponovo vratila i to oštrija nego što je ove godine bila.

Promenljivo vreme za ovaj period godine mnogi pripisuju Baba Marti i verovanju koje je o njoj nastalo, a za ovakvo vreme na početku aprila stariji kažu da su to „Baba Martine huke“.

Foto: TopPres

 

Ime Baba Marta nastalo je po mesecu martu, odnosno rimskom bogu rata – Marsu. Ona je oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proleću koje najavljuje.  Legenda kaže da je Baba Marta nekada stalno bila mila i draga starica. Ipak, jednog dana kralj Numa Pompilije rešio je da martu oduzme prvo mesto u kalendaru dodavši ispred još januar i februar. Ovo je toliko naljutilo „prvu damu kalendara“ da je od tog doba postala ćudljiva i hirovita.

Foto: TopPres

 

Prema narodnom verovanju, Baba Marta je oličenje proleća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje sneg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje. Za Babu Martu  karakteristične su i „Babine huke“ (Babini ukovi). To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zaduvaju hladni vetrovi (huke) i napada susnežica koja pravi „lapavicu“ – tečno blato sa snegom po tlu.

Foto: TopPres

 

Prema  narodnom verovanju ako je april lep biće ružan maj,  ako je april vlažan, onda je valjan. Aprilska kiša je blagoslov dok je  majska  još bolja. Takođe se kaže da ako je april u kiši, maj je u cvetu, dok će jun biti suv ako je april mokar.  Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu, a posle  aprilske grmljavine više mraza nema. Što je april tiši i lepši, to je maj ljući i besniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set