• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

06.04.2023

21:11

SKOK PREKO KOŽE RUDARSKI ISPIT ZRELOSTI! U Boru po 17. put održana tradicionalna manifestacija brucoša Tehničkog fakulteta (VIDEO/FOTO)

V.J.

Vesti

SKOK PREKO KOŽE RUDARSKI ISPIT ZRELOSTI! U Boru po 17. put održana tradicionalna manifestacija brucoša Tehničkog fakulteta (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Tradicionalna manifestacija ,,Skok preko kože,, koja simbolizuje rudarsku odvažnost, spretnost i čin svečanog priznavanja kvalifikacija za rad u rudarstvu, kojom se studenti brucoši promovišu u časno zvanje rudara i metalurga , 17 put je održana u Boru.

Tradicija spretnosti stara nekoliko vekova, nastala u Evropi, kada su u davna vremena rudarski šegrti pred svojim majstorima i starijim kolegama morali da pokažu hrabrost, kako bi bili primljeni u bratstvo rudara kao punopravni članovi .

Oni su morali da preskaču rudarsko okno koje kasnije promenjeno u preskakanje rudarske kože.Ona je u to vreme bila neophodan rudarski rikvizit bez koga rudari nisu kretali u utrobu zemlje i upuštali se u jamski rad. Vremenom je to postao simbol svečanog primanja u ovaj težak ,
častan i uzvišen poziv.

Foto: V.J.

 

- Tehnički fakultet u Boru neguje tu tradiciju Skoka preko kože već više od pola veka , kao čin simboličnog prijema brucoša u časnu rudarsku profesiju.Prva ovakva Manifestacija održana je u Boru davne 1965. godine. Ove godine sa ponosom smo je organizovali po 17 put. Studenti, brucoši Tehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, svojim performansom ulicama grada , obilazeći gradske lokale uz pesmu rudara kao što se činilo nekada, tražili su ,,Brucmajora,,koji ima počasnu dužnost da studente pripremi za taj čuveni skoka preko kože.

Nakon što ga pronađu , kako bi ih on odveo da preskaču kožu , dužni su da svojim duhovitim odgovorima , prožetim humorom, pokažu da su spremni da pred uzvišenim i nepogrešivim časnim Prezidijumom i ostalim funkcijama pokažu šta znaju , kako bi ušli u rudarski esnaf, za Informer priča Dejan Tanikić, dekan Tehničkog Fakulteta u Boru.

Foto: V.J.

 

Drugi deo Manifestacije odigrava se na pozorišnoj sceni, na kojoj ljuti protivnici takozvane Stare bajte, odnosno diplomirani studenti sada već inženjeri Thničkog fakulteta, na jedan šaljiv, humoristički način uz zanimljive životne dosetke takozvane Mlađe bajte koju čine brucoši studenti ovog fakulteta, pokušavaju da se nadmudruju , prepiru i dokazuju ko je bolji i vredniji u znanju.

Njihovu raspravu prekida pojava časnog , uzvišenog i nepogrešivog Prezidijuma kojeg čine profesori Fakulteta, inače uzvišeng autoriteta rudarskog esnafa koji proglašava svoju vlast .

Foto: V.J.

 

-  Zabavno i interesantno prikazivanje predstave ,skaknje preko kože čine brucoši studenti , korz šalu , humor , dosetke , odgovarajući predvodniku Brucmajoru stojeći na bureta punom piva. Pri čemu svaki skakač izrekne svoje životno geslo i razlog studiranja.

Tada preskače kožu koju razapetu drže dva istaknuta profesora fakulteta. Davanjem duhovutih odgovora oni pokazuju svoje znanje i spremnost da su stekli status rudara. Kao nagrau svakom od njih sleduje krigla piva , kao što su to nekada činili pravi rudari. Uz zvuke rudarske himne završena je još jedna svečana Manifestacija ,,Skok preko kože,, koja je pokazala svojim sadržajem da je najzanimljivija i najautentičnijih na ovim prostorima.

Foto: V.J.

 

Ove godine status rudara steklo je 16 novih brucoša studenata Tehničkog fakukteta u Boru i šest studenata bratskih fakulteta iz Beograda, Prijedora i Kosova i Metohije.

Brojna publika u Boru oduševljeno je odpratila još jednu ovakvu ceremooniju studenata i profesora Tehničkog fakulteta među kojima su se uz ugledne zvanice i sponzore našli i ovoga puta predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republiek Srbije, kaže dr Radoje Pantović, profesor Tehničkog fakulteta u Boru.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set