• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.Gligorijević

15.04.2023

11:14

VASKRŠNJA BAJKA U DVORIŠTU I KUĆI MIROSLAVE SIMIĆ! Vredna Užičanka ništa ne prepušta slučaju, sve je u skladu sa PREDSTOJEĆIM PRAZNIKOM (FOTO)

Z.G.

Vesti

VASKRŠNJA BAJKA U DVORIŠTU I KUĆI MIROSLAVE SIMIĆ! Vredna Užičanka ništa ne prepušta slučaju, sve je u skladu sa PREDSTOJEĆIM PRAZNIKOM (FOTO)

Podeli vest

Užičanka Miroslava Simić svake godine svoju kuću i dvorište okiti raznim ukrasima za Vaskršnje praznike.

U dvorištu sa dekorativnom jajima prvo okiti magnoliju koja je već napupila. Onda se kite ruže stablašice. Po prozorima i u saksijama takođe postoji po neki detalj: koka, jaje ili zeka.

U kući se takođe vode računa da sve bude u skladu sa praznikom. Na stolu je korpica u obliku gnezda sa slamom i u njoj dekorativna jaja, tu je koka, pa nekoliko zeka od različitih materijala. Okolo, po kući su keramičke zeke i jaja, cveće, a tu su i vrbine i brezine grane okićene jajima. Dodatno će dodati cveće u vazama i to đurđevak, lalu i ljiljan.

Foto: Z.G.

 

- Za mene Vaskrs znači ponovno rađanje, priliku da sve popravimo sve što smatramo da u prethodnoj godini nismo nešto dobro uradili ili nismo uopšte uradili. Prvenstveno govori o ljudskim odnosima. To je prilika da zamolimo za oproštaj ako smo pogrešili ili da oprostimo ako se neko ogrešio o nas. Treba da uđemo čisti u praznike i tako očišćeni krenemo ispočetka u narednih 365 dana u uređenoj sredini, da u radosti, zdravlju i sveopštoj čistoti dočekamo praznik – kaže Miroslava.

Zato ona predano nekoliko dana pred ovaj važan praznik uređuje svoj prostor.

- Dekoracija me jako raduje i žao mi je što nemamo tu tradiciju i naviku da ulepšavamo prostore u slavu Vaskrsa kao što to radimo za Novu godinu i Božić. Za mene taj posao predstavlja veliku radost, naročito što sam rođena na Blagovesti.

Tada kreće okupljanje porodice i dragih ljudi. Spremam lepu trpezu. Obavezno je farbanje jaja i lepa torta – kaže Mira.

Foto: Z.G.

 

Njena kolekcija ukrasa se sastoji od preko sto dekorativnih jaja, a tu je više zeka i koka.

- Svake godine dokupim ili neku figuru ili neko dekorativno jaje. Ove godine sam kupila dva zeca, a uvek mi poklanjaju nešto. Od sestre sam sada dobila keramičko jaja, a od prijateljice keramičkog zeku – kaže naša sagovornica.

Cveće je neizostavni deo dekoracije. Za nju lale, ljiljan i đurđevak imaju posebno značenje.

- Lala, ljiljan i đurđevak su cvetovi koji se po nekoj tradiciji poklanjaju za Vaskrs i unose u kuću, jer donose izuzetnu čistotu, ljubav, mir i divan odnos ukućanima.

Foto: Z.G.

 

Đurevak je znak izuzetne čistote, lale predstavljaju ljubav i odanost, a ljiljan sveopšte blagostanje. Takođe, za aranžman koristim grane od breze, koje dugo stoje. Isto tako grane od vrbe držane u vodi kreću da bujaju – opisala je Mira. I na kraju na sto se stavlja korpica sa jajima.

- Uvek prvo ofarbam jedno jaje u crvenu boju za čuvarkuću. Obično na njega stavim neku zlatnu perlicu ili čipkicu. Onda u svakoj boji obojim po dva do tri jajeta i šaram prikladnim ručnim radom. Pre farbanja ih skuvam i to na umerenoj vatri, a obavezno na dnu šerpe stavim krpu, kako se jaja ne bi polupala.

Foto: Z.G.

 

Polovinu jaja farbam u lukovini. Uberem travčicu, stavim na jaje, pa tako kompletno ubacim u najlon čarapu i stavim da se kuvaju. Na kraja sva jaja premažem uljem da bi dobila sjaj i onda idu u kropicu – kaže Miroslava, ističući da je spremna za predstojeće praznike.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KOLIKO NERADNIH DANA ĆE BITI ZA VASKRS I 1. MAJ? Pitanje je, kako da ostanete duže na odmoru - evo i predloga
Društvo

KOLIKO NERADNIH DANA ĆE BITI ZA VASKRS I 1. MAJ? Pitanje je, kako da ostanete duže na odmoru - evo i predloga

Veliki petak je ove godine 14. aprila i nosi sećanje na raspeće Isusa Hrista. Od petka počinju neradni dani. Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, je 15. aprila, da bi 16. aprila osvanula nedelja, Uskrs ili Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život. Srpska pravoslavna crkva obeležava drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedeljak, pa je i 17. april neradan dan.

22.03.2023

10:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set