• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

15.04.2023

13:43

VERICA SAMO NA JEDAN NAČIN FARBA JAJA! Tehniku naučila od svoje bake na KiM, a srpsku tradiciju prenela i na svoju kćerku (FOTO)

RINA

Vesti

VERICA SAMO NA JEDAN NAČIN FARBA JAJA! Tehniku naučila od svoje bake na KiM, a srpsku tradiciju prenela i na svoju kćerku (FOTO)

Podeli vest

Dekupaž tehnika, mnoštvo ukrasa i nalepnica, sve to se to danas koristi kako bi se što kreativnije našarala vaskršnja jaja. Međutim, Verica Jakšić ljubomorno čuva tradiciju nasleđenu od svojih predaka i kako bi ukrasila jaja za najradosniji hrišćanski praznik potrebni su joj samo slavska sveća, pero, vešte ruke i praznična atmosfera.

- Koristi se vosak sa slavske sveće, na pero ga nanosimo sa kojim šaramo. Pero mora stalno da se greje kako bi mogli da nanosimo na jaje vosak. Kada je hladan, vosak ne može da se nanosi, zato koristimo plamen kojim konstantno zagrevamo i na taj način crtamo -kaže Verica.

Ova vredna domaćica se u okolinu Čačka doselila sa Kosova i Metohije, ali nije zaboravila običaje iz svog zavičaja.

- Volim to da radim, jednostavno uživam u tome jer me to smiruje. Sve ovo me podseća na dom iz kog sam otišla, ali trudim se da to nikada ne zaboravim - dodala je Verica.

Sve što je naučila od svoje majke i bake, Verica je prenela na svoju ćerku, u nadi da će i ona jednoga dana sa svojom decom vaskršnja jaja šarati perom i voskom.

- U početku sam to radila sa flomasterima i sve sam gledala kako to moja majka radi. Bila sam malo trapava pa se dešavalo da po koje jaje i razbijem. Malo po malo, kada sam odrasla probala sam i ja da šaram ovom tehnikom, u početku je to izgledalo kao dečije jaje, ali sada je je to sve malo lepše i trudim se da to što znam, sačuvam - kazala je njena ćerka Ana Dolović.

Šaranje vaskršnjih jaja samo je jedan od načina čuvanja tradicije, ali i prilika da se porodica okupi, i zajedno provede dane pred veliki hrišćaski praznik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Ova vredna domaćica se u okolinu Čačka doselila sa Kosova i Metohije, ali nije zaboravila običaje iz svog zavičaja. Taj običaj nije samo na Kosovu*, takav način ukrašavanja uskršnjih jaja u Mačvi je tradicija duga vekovima (ja sam još pre više od šesdeset godina takav način ukrašavanja naučila od moje babe, ona od svoje itd).

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set