• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

25.04.2023

21:15

"TEŽAK JE OVO POSAO, ALI SE ISPLATI!" Ivanjičani ne odustaju od proizvodnje ćumura  - Njihov tradicionalni proizvod važi za jedan od najkvalitetnijih, evo i zašto (FOTO)

printscreen

Vesti

"TEŽAK JE OVO POSAO, ALI SE ISPLATI!" Ivanjičani ne odustaju od proizvodnje ćumura - Njihov tradicionalni proizvod važi za jedan od najkvalitetnijih, evo i zašto (FOTO)

Podeli vest

Prvomajski praznici ne idu bez dobrog roštilja, a priprema je nezamisliva bez kvalitetnog ćumura. Upravo takav je ćumur koji se proizvodi u ivanjičkom kraju, a ćini ga jedinstvenim mali procenat vlage koji poseduje.

 Upravo kvalitetan ćumur se tradicionalno proizvodi u ivanjičkom kraju u kome je sezona potpaljivanja ćumurana počela ovih dana. Iako je na ovom seoskom području sve manje ljudi, tradiciju nastavljaju najuporniji ćumuraši, koji i ove godine očekuju dobru zaradu, od posla za koji kažu da većina radi usput. Ćumur danas na tržištu ima odličnu cenu i od ovog posla može i te kako da se dobro zaradi.

- U selima je sve manje ljudi, pa je i to jedan od razloga zašto se pojedine ćumurane gase. Ovi koje danas rade mogu da prodaju sve količine koje proizvedu, potražnja za kvalitetnim ćumurom je i dalje velika – priča Momčilo Vratonjić (71) iz ivanjičkog sela Lisa.

Foto: I.M.

Nekada je svaka kuća u ovom kraju imala svoju ćumuranu, a neke čak i više njih. Naš sagovornik ističe da ove godine očekuje sigurnu dobru zaradu.

- Ranije je gotovo svaka kuća u ovom kraju imala ćumuranu, pojedini i nekoliko. Zarada je sigurna, a sve što se proizvede može i da se proda. Kupci su pretežno vlasnici beogradskih i zlatiborskih restorana. Ima i onih koji ćumur izvoze. Prošle godine ćumur je imao visoku cenu, jer je kubik ogrevnog drveta drastično poskupeo. Očekujemo da će padom cena ogreva pasti i cena ćumura, jer smo i mi zavisni, vrlo često prinuđeni smo da bukovinu kupujemo – kaže Momčilo dodajući da je vreća ćumura sada od 900 do 1.000 dinara.

Foto: I.M.

Godinama unazad sirovina za nalaganje ćumurana se nalazila po šumama a meštani su do nje dolazili sakupljajući ostatke nakon seče. Svako domaćinstvo je imalo ćumuranu, a usput prihodovalo i po nekoliko hiljada evra godišnje. Međutim, već nekoliko godina drvnih otpadaka po šumama skoro i da nema.

Od Guče do Ivanjice, pored puta se video dim iz svega dve ćumurane u Lisi i Kotraži, a potpaljivanje čeka još nekoliko. Ne tako davno samo selo Vučkovica ih je imalo više od stotinu, Osonica takođe.

- Težak je ovo posao, ali se isplati, može dobro da se zaradi. Pritom, većini je ovo dodatna delatnost, usput. Ivanjica i Dragačevo tradicionalno proizvode kvalitetan ćumur. Njegov kvalitet se ceni po tome što ima najmanji procent vlage, a to mogu da postignu samo iskusni ćumuraši – priča Momčilo koji se s ljutim dimom srodio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set