• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.05.2023

16:43

OČEKUJE NAS NESTABILNO VREME SA PLJUSKOVIMA, A POTOM I ZAHLAĐENJE! Poznato je kada nam se vraća proleće - Usled temperaturnih obrta RHMZ upozorava OVU GRUPU LJUDI

Tanjug

Vesti

OČEKUJE NAS NESTABILNO VREME SA PLJUSKOVIMA, A POTOM I ZAHLAĐENJE! Poznato je kada nam se vraća proleće - Usled temperaturnih obrta RHMZ upozorava OVU GRUPU LJUDI

Podeli vest

Narednih dana se očekuje vrlo nestabilno vreme uz kišu, grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode, a oko 18. maja je moguće prolazno zahlađenje, najavio je meteorolog Marko Čubrilo.

Prema njegovim proračunima posle 20. maja i do blizu kraja meseca uz temperature oko proseka, biće nestabilno uz grmljavinske pljuskove.

Oblačni sistem nad zapadnom, središnjom i severnom Srbijom

- U ponedeljak tokom većeg dela dana nestabilnosti će se sporo premeštati na istok i do posle podneva bi se nad prostorom nad zapadnom, središnjom i severnom Srbijom nalazio oblačni sistem koji daje kišu, grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Kako će verovatno biti reč o sporo-pokretnom sistemu iznad ovih predela biće uslova za pojavu obilne kiše gde bi se za relativno kratko vreme moglo akumulirati i preko 30 milimetara taloga. Košava će sa početkom padavina oslabiti i prestati. Dnevni maksimum između +15 na zapadu i +22 na istoku regiona – kaže Čubrilo.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Ciklon donosi vetar, ali toplije vreme

- U toku noći ka utorku nad središnjom Italijom će doći do razvijanja jakog ciklona koji će u utorak doneti vetrovito i nad većim delom regiona toplije vreme. U košavskom području će na kratko jugoistočni vetar ponovo biti jak. U toku dana treba očekivati vrlo nestabilno vreme uz smenu sunčanih intervala i padavinskih zona, a posle podne i uveče biće dobnih uslova za vremenske nepogode. Maksimalne temperature će biti od +14 na krajnjem severozapadu do oko +25 na jugoistoku regiona - ističe Čubrilo. 

Čubrilo kaže da će u sredu ciklon polako slabiti i preko središnjeg i južnog Jadrana odmicati dalje na istok te će posle podne uslediti promena smera vetra koji bi uz okretanje na severozapadni doneo i osveženje. Opet će biti vrlo nestabilno uz kišu i grmljavinske pljuskove.

Četvrtak bi istoku regiona doneo povremenu kišu i pljuskove, dok bi nad ostalim predelima uglavnom bilo suvo. Vetar će biti umeren, severozapadni, dok je moguće i prolazno zahlađenje uz maksimalne temperature od +8 do +16 stepeni Celzijusa.

Foto: Tanjug

Procena meteorologa je da će od narednog petka do pred sam kraj meseca naš deo Evrope biti u slabom polju visokog vazdušnog pritiska pri tlu, dok bi u višim slojevima atmosfere i dalje bila prisutna cirkulacija vlažnog i nestabilnog vazduha. Kao posledica toga do pred kraj meseca bi se uz umereno toplo vreme bez visokih temperatura zadržalo nestabilno uz povremene grmljavinske pljuskove.

Biometeorološka prognoza

- Očekuju se nepovolјne biometeorološke prilike za većinu hronično obolelih i osetlјivih osoba. Psihičkim i cerebrovaskularnim bolesnicima se preporučuje dodatan oprez. Od meteoropatskih reakcija mogući su bolovi u mišićima, pospanost i nervoza. Neophodna je povećana pažnja učesnicima u saobraćaju. - upozorava RHMZ.

Izlivanje manjih bujičnih tokova

- Narednih dana se lokalno, može očekivati vrlo velika količina kiše uz pojavu obilnih pljuskova, grada i olujnog vetra. U pojedinom planinskim predelima treba očekivati lokalno izlivanje manjih, bujičnih tokova, dok se na rekama regiona, a to su Sava, Drava, Sana, Una, Piva, Tara, Drina, zapadna, južna i velika Morava, Kolubara…očekuje bi se uz umereno toplo vreme bez visokih temperatura zadržalo nestabilno uz povremene grmljavinske pljuskove. Značajniji porast vodostaja ali se izlivanje za sada ne očekuje – zaključuje Čubrilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set