• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

26.05.2023

19:10

NEMA NAZAD IZA NAS JE SRBIJA! Ratni veterani obeležili godišnjicu početka Bitke za Paštrik

S.K.

Vesti

NEMA NAZAD IZA NAS JE SRBIJA! Ratni veterani obeležili godišnjicu početka Bitke za Paštrik

Podeli vest

U kasarni „ Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu danas je obeležen početak herojske Bitke na Paštriku, koja je vođena od 26. maja do 14. juna 1999. godine pritv NATO zločinaca i prpadnika šiptarske terorističke UČK, pojačane stranim plaćenicima i pripadnici regularne vojske susedne Albanije.

Godine pritv NATO zločinaca i prpadnika šiptarske terorističke UČK, pojačane stranim plaćenicima i pripadnici regularne vojske susedne Albanije.

Tokom bitke poginulo je 26 pripadnika 549. Motorizovane brigade, sa sedištem u Prizrenu, kojom je komandovao pokojni general Božidar Delić. Ratni veterani, učesnici ove bitke sa članovima porodica poginulih odali su počast herorijama i položili cveće na spomenik u krugu kasarne u Sinkovcima..

- Borci sa Paštrika, kako starešine tako i vojnici, osujetili su namere NATO planera o kopnenoj invaziji na našu Otadžbinu. Time su imena svih njih upisana u večnu listu pamćenja Srba pokazujući sebe kao jedne od najdostojnijih potomaka Svetog Кneza Lazara, Miloša Obilića, srpskih vojvoda Putnika, Mišića, Stepanovića, Bojovića, majora Gavrilovića i mnogih drugih znanih i neznanih junaka koje je podarila ova naša Sveta Otadžbina – navode iz Udruženja Herojska 549.motorizovana brigada „Car Dušan Silni“.

Foto: S.K.

 

Bitka na Paštriku, sa epicentrom kod karaule Gorožup, trajala je punih 20 dana, što je bilo i 20 dana pakla na Zemlji. Prizrenska 549. motorizovana brigada, ovenčana potom i Ordenom Narodnog heroja, jedina je vojna formacija koja je bila izložena „tepih“ bombardovanjem.

Foto: S.K.

 

- Borbe sa pripadnicima šiptarske terorističke UČК, podržavane od strane snaga regularne vojske Republike Albanije, bile su svakodnevne. Paštrik je svedok bitke kakvu je teško zamisliti, a neke od najtežih borbi su vođene oko Praznika Pedesetnice- Rođendana naše Svete Crkve.

Važnost same bitke na Paštriku najbolje ilustruju reči glavnokomandujućeg NATO-a Veslija Кlarka: „Tu planinu ne smemo izgubiti. Ne smemo dozvoliti Srbima da ostanu na toj planini. Plaćaćemo američkom krvlju za tu planinu ako ne pomognemo UČК da je zadrži.” – podsećaju članovi udruženja koji su učestvovali u borbama na Paštriku.

Foto: S.K.

 

Tadašnji komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević je naveo:

- Ako je bitka na Košarama sinonim za Vijetnam u malom, obda je bitka na Paštriku sinonim za Vijetnam u velikom. Brigadni general u penziji Stojan Konjikovac, koji je bio komandant isturenog komandnog mesta na Paštriku, kaže da je cilj neprijatelja bio da probije odbranu na državnoj granici, napravi koridor i da neprijateljske snage uđu u Prizren za šest sati, najviše do dva dana.

Foto: S.K.

 

- Tokom bitke na Paštriku bile su angažovane samo snage naše herojske 549. brigade i sopstvenim snagama smo uspeli da sprečimo kopneni prodor na našu teritoriju. Jedina smo jedinica u Evropi, da ne kažem u svetu, ranga puka brigade na koju je 24 puta ispoljeno dejstvo strategijske avijacije, odnosno dejstvo aviona B-2 i B-52. To se zove tepih bombardovanje, kada jedan par aviona ispusti 110 tona bombi, u potpunosti sravni površinu od 16 hektara i ništa živo ne može ostati tu – objasnio je za Informer general Konjikovac.

Poruka koju je tada izrekao pokojni komandant Božidar Delić: : "Nema nazad, iza je Srbija", postala je moto borbe za očuvanje Kosova i Metohije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ena

pre 10 meseci

Večeras svi zajedno dajemo podršku Vučiću i naprednoj Srbiji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set