• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

27.05.2023

16:40

DAN PAŠTRIKA OBELEŽEN U LESKOVCU! Neka zauvek traje sećanje na herojsku bitku i NEUSPEH NATO OPERACIJE "STRELA" (FOTO)

S.T.

Vesti

DAN PAŠTRIKA OBELEŽEN U LESKOVCU! Neka zauvek traje sećanje na herojsku bitku i NEUSPEH NATO OPERACIJE "STRELA" (FOTO)

Podeli vest

U Leskovcu je organizovano odavanje počasti i moleban svim poginulim pripadnicima 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, pod nazivom “Dan Paštrika”.

Kao deo 549. motorizovane brigade u bici na Paštriku pre 24 godine učestvovalo je više od 3.000 Leskovčana.

Pošto ofanzivna dejstva preko karaule Košare početkom aprila 1999. godine, nisu davala očekivane rezultate, područje Paštrika na Kosovu i Metohiji dobilo je veći taktički značaj. Cilj agresora u ovom sektoru je bio razbijanje graničnih trupa VJ, ovladavanje visovima Paštrika, probijanje koridora uz reku Beli Drim, ulazak u Metohiju i presecanje glavnih saobraćajnica.

Foto: S.T.

 

Ovo je trebalo da omogući dostavu municije, oružja i svežih snaga OVK iz pravca Albanije. Iako su karaule i čitava granična linija na tom potezu gotovo svakodnevno bile napadane još tokom 1998, pa nadalje 1999. godine od strane terorista OVK, stranih plaćenika i Vojske Albanije, nakon početka NATO agresije na SRJ, najžešće i najkrvavije borbe u ovom rejonu vodiće se gotovo pred sam kraj rata od 26. maja do 10. juna.

Foto: S.T.

 

Ta vojna operacija je poznatija kao “Strela” ili bitka na Paštriku. Dejan Stojanović, jedan je od 3.000 boraca iz Leskovca i okoline koji su u 549. motorizovanoj brigadi pod komandom legendarnog generala Božidara Delića učestvovali u bici na Paštriku.

- Bilo je žestoko, ali imali smo cilj da odbranimo svoju državu Srbiju u čemu smo i uspeli. Ni jedan, ali baš ni jedan borac nije ni pomišljao na povlačenje, na predaju.

Foto: S.T.

 

Ni jedan borac nije napustio svoje položaje nije rekao neću. NATO pakt je ne Paštriku pokušao da svim silama probije liniju odbrane, na liniji od karaule Gorožup do karaule Liken, preko najviših vrhova planine Paštrik.

VJ je bila nadjačana brojčano više puta, ali nije pokleka ni pred jednim talasom napada. Sve vreme je NATO pakt koristio avijaciju, uz direktnu podršku kopnenim udarima.

Verovatno su mislili kako će probiti naše linije sa lakoćom, ali nisu uspeli da ih pomere ni milimetar - ukazuje Stojanović.

NATO je 30. i 31. maja po pozicijama VJ na tom rejonu 24 puta izbacio tepih bombe iz strategijskih bombardera, kasetne bombe kao i redovne udare avijacije. Pod tepih bombama i neprestanim pešadijskim napadima višestruko nadmoćnijeg agresora, borci sa Paštrika nisu se povukli ni za pedalj sa granične linije prema Albaniji.

- Samo imam jednu poruku, a ona je da čuvamo našu Srbiju - poručuje Radoslav Radenković, koji se kao dobrovoljac priključio 549. motorizovanoj brigadi.

Foto: S.T.

 

Boračka udruženja, porodice poginulih i veterani rata iz Leskovca i Vranja, prvi put su polaganjem venaca kod Spomen česme u centru grada  i prigodnim programom obeležili početak bitke.

Paralelno sa ovom manifestacijom, u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“, takođe je obeležen početak herojske bitke na Paštriku, 

- Imamo 32 žrtve iz Leskovca i okoline, iz Jablaničkog okruga. Njihovu žrtvu treba da poštujemo i da nastavimo da u buduće obeležavamo ovaj datum i negujemo ećanje na heroje - navodi organizator manifestacije Saša Stevčić.

Nakon neuspeha operacije Strela, 9. juna 1999. godine potpisan je Vojno- tehnički sporazum u Kumanovu, koji je označio prestanak ratnih dejstava NATO nad SRJ. Borci predlažu da se 26. maj ubuduće u Srbiji obeležava kao Dan Paštrika.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set