• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.06.2023

07:00

DANAS JE DUHOVSKI UTORAK! Ovo su molitve koje treba izgovoriti, a veruje se još i da je važno kako se hranite - INAČE SVE POĐE NAOPAKO

www.spc.rs

Vesti

DANAS JE DUHOVSKI UTORAK! Ovo su molitve koje treba izgovoriti, a veruje se još i da je važno kako se hranite - INAČE SVE POĐE NAOPAKO

Podeli vest

Danas je Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koje poštuje Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, a znamo ih kao Duhove ili Trojice. Na praznik se iygovara vi[e molitvi.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole a koji se obeleževa 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Kao i danas i juče i ovaj datum je crveno slovo.

Praznovanje se nastavlja cele sedmice i veruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.

Molitva Svetom Duhu

Care nebeski, Utešitelju, Duše istine, koji si svuda i sve ispunjavaš, riznico dobara i davaoče života, dođi i useli se u nas, i očisti nas od svake nečistote i spasi, Blagi, duše naše. Amin

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Molitva Presvetoj Trojici

Presveta Trojice, jednosušna moći, uzroče svih dobara, čime ćemo Ti uzvratiti za sve što si dala nama grešnima i nedostojnima pre no što dođosmo na svet; za sve što svakome od nas daješ svaki dan, i za ono što si svima nama pripremila u budućem životu!

Trebalo je stoga da ti za tolika dobročinstva i dobrote, blagodarimo ne samo rečima nego pogotovu delima, držeći i ispunjujući zapovesti Tvoje; ali mi, zaneti svojim strastima i rđavim navikama, strmoglavismo se od mladosti u bezbrojne grehe i bezakonja.

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

Foto: printscreen

Više je molitvi koje treba izgovoriti danas

Venčići za dobru sreću i napredak mnogi stavljaju u džepove, torbe i tašne, i iako je reč o običaju novijeg datuma, on suštinski nastavlja staru tradiciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set