• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.R.

10.06.2023

14:28

KUĆA MALIH LJUDI, OTVORENA ZA UŽIČANE! Jedinstvena izložba starih radio prijemnika, budi uspomene NA ONA VREMENA (FOTO)

Z.G.

Vesti

KUĆA MALIH LJUDI, OTVORENA ZA UŽIČANE! Jedinstvena izložba starih radio prijemnika, budi uspomene NA ONA VREMENA (FOTO)

Podeli vest

Izložbom radio lampaša pod nazivom “Kuća malih ljudi” Dragan Jovičić iz Užica, nekada domar u Narodnom muzeju u Užicu, ponovo je zainteresovao javnost o svom neobičnom hobiju. On već decenijama popravlja i čuva svoje radio lampaše.

U kolekciji ima preko 50 starih radio aparata, a na ovoj izložbi se može videti 24 primerka. Tu su marke “Orion 222” iz 1935. godine, njemu najdraži “Kosmaj”, koji je prvi proizvedeni radio aparat u beogradskoj fabrici “Nikola Tesla” 1947. godine, zatim “kristalni radio”, najstariji eksponat iz 1920. godine i za koji kaže da je to jedini aparat koji za napajanje ne koristi ni struju ni baterije, već radi uz pomoć VF talasa i potrebni su mu jedino kvalitetna antena i uzemljenje.

Foto: Z.G.

 

Prva njegova izložba je bila 2015. godine u Narodnom muzeju Užicu za manifestaciju Noć muzeja. Za samo 9 meseci, Jovičić je uspeo da dovede u red svoja 24 radio aparata koje je skupljao godinama unazad.

- Od tada, posle brojnih snimanja i objava, dalo mi je podstrek da idem dalje. I onda su usledile mnoge izložbe, pa sada i ova u Kulturnom centru Zlatibor. Ja sam jedini kolekcionar koji nijedan radio nije kupio, to je velika razlika – kaže Dragan.

Interesovanje za radio aparate proisteklo je iz dečije želje da otkrije ko su „mali ljudi u radiju“, u doba kada je ova tehnička sprava bila čudo. Govoreći o tom periodu, kada je samo jedan čovek u selu imao radio, kaže da nije imao priliku da završi školu koja bi bila vezana za njegovu želju, ali ona nikada nije ugasla, već se postepeno razvila u otkrivenu i praktičnu radoznalost učenja, eksperimentisanja, otkrivanja tajni, usavršavanja majstorije.

Foto: Z.G.

 

Jovičić je svo svoje slobodno vreme posvetio prikupljanju, reparaciji i vraćanju u život starih radio aparata.

- Ova moja kolekcija nije najveća u Srbiji, ali je jedina u kojoj svi aparati rade. U svakom momentu možete uključiti bilo koji primerak i na njemu nesmetano slušati radio program - kaže on i seća se vremena kada je tri dana kupio šljive kako bi mu deda dozvolio da sluša sportske utakmice.

Foto: Z.G.

 

Najstariji “kristalni radio”, objašnjava Dragan, slušao se uz pomoć slušalica.

 - Originalna verzija je bila sa kristalom. Ja sam imao, ali je bilo zaista teško fizički izvesti, da se u staklo ubaci kristal, pa sam koristio germanijumsku diodu i to je bilo u fuknciji kod su srednjetalasni predajnici bili u funkciji, do 1999. godine – objašnjava on.

Izložba je otvorena do 16. juna.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set