• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

15.11.2023

12:55

Milija iz Vranja je pravi fenomen! Opčinjen je ovim predmetom! (FOTO)

S.T.

Vesti

Milija iz Vranja je pravi fenomen! Opčinjen je ovim predmetom! (FOTO)

Podeli vest

Milija Stanojković (10) iz Vranja sigurno je najmlađi kolekcionar satova u Srbiji! Ima ih više od 150!

Kuća Stanojkovića puna je ovih gotovo prevaziđenih i zaboravljenih predmeta jer Milija ima kolekciju zidnih, ručnih, budilnika, ali i satova koje je sam pravio od kartona ili plastelina.
Dok je bio mlađi, pričaju njegovi roditelji, Miliji je pažnju privlačilo klatno na velikom zidnom satu, koji je njegov deda dobio kao nagradu za rad u firmi.

Foto: S. T.

Milijini roditelji Mirjana i Nebojša ne mogu da objasne toliko njegovo interesovanje za satove

- Jasno se videlo da mu satovi drže pažnju, a kasnije je to bio slučaj i sa vozovima. Taj prvi sat koji ga je preokupirao, u međuvremenu je rasturen. Milija nije mogao da odoli, a da ga ne razmontira i da istražuje kako radi njegov mehanizam. Posle satova usledilo je i interesovanje za vozove i njihove mehanizme. Milijini baka i deka žive blizu pruge, tako da je svaki prolazak voza za njega bio praznik! Voz je i bila prva reč koju je izgovorio. A što se satova tiče i njegove ljubavi prema njima, da može, svakog dana bi kupovao po jedan - priča Milijin otac Nebojša.

Milija mnogo vremena provodi na internetu, na inostranim sajtovima i uz svoje ideje i uputstva koja dobija u virtuelnom svetu, non stop, kažu, nešto stvara i konstruiše.

Tako osmišljava igračke, video igrice, makete metroa, saobraćajnica, uglavnom sve što je u vezi sa protokom vremena i cikličnim ponavljanjem pokreta.

Milija je izuzetan đak u školi i veoma skroman, pa često prikriva svoje zamisli, ideje i smatra da to što je napravio nije ništa posebnio i neobično.
Milija kaže da satove najčešće pronalazi sa roditeljima na buvljaku.

- Tu su uglavnom najinteresantniji. Neko ih je izbacio iz kuće jer im nisu potrebni. Odlazim i u časovničarske radnje, kojih u gradu ima još samo dve. U školi sam napravio maketu sata, uz koju idu i dodaci uz svaki broj, kada je koji događaj u danu. Pa negde oko tri popodne je vreme ručka, u 10 uveče se ide na spavanje, jabuka uz broj je vreme za užinu i tako uz svih 12 brojeva - pojašnjava Milija.

Na buvljacima ima i antikviteta, tako da Milija i roditelji svake subote odlaze na gradsku pijacu i traže, kako kažu, blago.

Majka Mirjana kaže da Milija uživa dok radi.

- Kada nešto završi i kada to što je zamislio da uradi bude gotovo, on taj predmet odloži i tako stoji na polici. Put do sreće mu je kreiranje. On pokaže svoj rad, ali nikad ne zahteva da neko uživa u tome, samo odloži tu stvar - dodaje Mirjana.

Milija je napravio makete čuvenog londonskog Big Bena, starinskih zidnih stova, ručnih pa i novijih digitalnih, a zanimljivo je i to da svaki Milijin crtež uvek ima i sat!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set