• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.01.2024

16:25

Kada drugi ne mogu i ne smeju, 72. brigada može i sme! Proslavljena krsna slava jedinice za specijalne operacije VS (VIDEO)

printscreen

Vesti

Kada drugi ne mogu i ne smeju, 72. brigada može i sme! Proslavljena krsna slava jedinice za specijalne operacije VS (VIDEO)

Podeli vest

Onako kako dolikuje srpskim vitezovima, u kasarni ,,Rastko Nemanjić“ u Pančevu proslavljena je Krsna slava jedinice Sveti Sava, ujedno i Dan 72. brigade za specijalne operacije, u spomen na vatreno krštenje i prvi uspešno izvršen borbeni zadatak

Pred svečanim strojem pripadnika jedinice, pročitane su čestitke povodom praznika, sumirani su rezultati rada u prethodnom periodu i uručena priznanja najboljim pojedincima, nakon čega su položeni venci u spomen-sobi brigade, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svemu je prethodio govor komandanta jedinice, brigadnog generala Miroslava Talijana, koji je podsetio da je današnja 72. brigada naslednik slavne ratne 72. Specijalne brigade, koja nosi orden ratne zastave prvog stepena, kao i šta Sveti Sava znači za ovu jedinicu.

I pre Save Nemanjića, bili smo Srbi a od njega znamo da smo Srbi i učimo kakvi treba da valjamo kao Srbi, te vas zato pozdravljam radosnicom i rečima: "Danas Srbi, svi i svuda slave istu slavu - proslavljaju svoga srpskog svetitelja Savu" - rekao je na početku govora brigadni general Miroslav Talijan:

- Kao što znate, iznad istorije ratova i država, koju stvaraju moćne vojskovođe stoji istorija ljudskog mira i pregnuća. To je istorija ljudske civilizacije, ta čudesna brojanica - kultura naroda. Tu istoriju stvaraju oni koji su umom i duhom najmoćniji, uzvišeni.

Foto: printscreen

 

 

On je istakao da se u ukupnoj istoriji izdvaja ličnost Save Nemanjića, po kom se prepoznaje srpski narod.

- Naša 72. brigada svog nebeskog zastupnika dobila je na dan svog vatrenog krštenja, kada nas je, verujemo, svevišnji izabrao za svečare Savindana, i time nas obožio, te i danas jesmo i bićemo bitna jedinica za opstanak i razvoj Srbije i njenog naroda. Zato, više od tri decenije, pripadnici naše brigade sa nauzvišenijim sećanjima poštuju i slave Svetoga Savu i slede svoj svetosavski duh i put - kazao je Talijan i dodao da su svoje identitetsko utemeljenje utvdili imovanjem kasarne imenom svog duhovnika - "Rastko Nemanjić".

Komandant Talijan je podsetio da je današnja 72. brigada naslednik slavne ratne 72. Specijalne brigade, koja nosi orden ratne zastave prvog stepena.

Foto: printscreen

 

 

- Sve ovo ne bi bilo moguće da u njenom stroju nije bilo i jeste izuzetno profesionalnog i patriotski uzvišenog, rodoljubivog komandnog kadra i pripadnika jedinice, koji su shvatajući svoje mesto i ulogu, ne žaleći sebe i svoj život, uz maksimalna naprezanja i odricanja svih proteklih godina, stvorio kolektiv koji je u stanju da izvrši i najteže zadatke.

Foto: printscreen

 

- Otud i zvonko i nadahnuće, iz našeg stroja odjekuje poklič: "Kad drugi ne mogu i ne smeju, samo je jedna 72. koja uvek može i sme" - uzviknuo je general Talijan nakon čega se iz svečanog stroja prolamio ovaj poklič.

U osvrtu na postignute rezultate u protekloj godini, koju je obeležilo dalje jačanje sposobnosti jedinice, pre svega kroz realizaciju Projekta 5000 i nastavak opremanja savremenim naoružanjem i vojnom opremom - istaknuto je da su pripadnici 72. brigade uspešno realizovali sve dodeljene zadatke, pokazavši pritom vrhunsku obučenost, visok moral i profesionalizam. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set