• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.03.2024

07:20

Otkrivena lokacija čiča Dražinog groba?! Misterija stara osam decenija dobija epilog (VIDEO)

wikipedia/shutterstock/informer

Vesti

Otkrivena lokacija čiča Dražinog groba?! Misterija stara osam decenija dobija epilog (VIDEO)

Podeli vest

Dragoljub Draža Mihailović bio je čuveni četnički vojvoda koga su posle Drugog svetskog rata streljali komunisti. Od 1946. godine se postavlja pitanje gde se nalazi njegov grob, iako je bilo mnogo spekulacija, do danas nije potvrđena tačna lokacija. Međutim, isplivale su nove informacije.

Dragoljub Draža Mihailović, poznat i pod nadimkom Čiča Draža, bio je srpski i jugoslovenski oficir. Mihailović je bio armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini, ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Imao je čin oficira i vojevao je bitke u Balkanskim ratovima, ali i u Prvom svetskom ratu. Bio je borac protiv okupacionih snaga sila Osovine u Drugom svetskom ratu i njegove čete su se borile protiv Nemaca, ali i protiv partizana pod vođstvom Josipa Broza Tita.

Gonjen od Nemaca, Mihailović je stekao saveznička priznanja i čin generala Jugoslovenske vojske u otadžbini. Nove jugoslovenske vlasti su ga uhvatile 1946. godine i osudile na beogradskom procesu, nakon čega je pogubljen zbog ratnih zločina.

Foto: Foto: Profimedia

 

Lokacija: Ada Ciganlija

Blizu ulaza na Adu Ciganliju, odmah pored pešačke i biciklističke staze, nedaleko od mesta gde se iznajmljuju dvotočkaši, bio je postavljen krst na kojem je pisalo "Dragoljub Mihailović, 1893-1946". Sada ga nema, ali je njegov mali deo, sa metalnim brojevima "1893" ostao da stoji na spomeniku zatvorenicima iz 1970. godine.

Broj na delu krstu koji sada stoji na spomeniku je godina rođenja Mihailovića.

 

Tematika u vezi sa njegovim ubistvom i mestom gde je sahranjen se često aktuelizuje, ali je i dalje prekrivena velom misterije. Postojale su dve verzije - da je ubijen i sahranjen na terenu gde je tada bio zatvor na Adi Ciganliji (otuda i ovaj krst tu) ali i u kompleksu Belog dvora. I dalje se sa sigurnošću ne zna koja je od te dve informacije tačna, te gde je stvarno Mihailović ubijen i sahranjen, jer njegovo telo nikada nije pronađeno.

Nove informacije: Titova garaža i Rakovica

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak gde nepoznati starac tvrdi da zna tačnu lokaciju Čiča Dražinog groba, misteriju koja muči Srbe već skoro 100 godina.

Kako je naveo, njegov grob se nalazi u Beogradu, na teritoriji opštine Rakovica, na samo 100 metara od "Titove garaže".

Pogledajte snimak i zaključite da li je čovek sa snimka dao rešenje ove tajne koja nas proganja skoro čitav vek:

@lakalezi7 @lakalezi @lakalezi @lakalezi ♬ original sound - lakalezi

 

Postoje dve moguće lokacije njegovog ubistva i groba

Kao moguća mesta ubistva Mihailovića prema svedočenjima iz tog vremena su teren gde je tada bio zatvor na Adi Ciganliji i kompleks Belog dvora. Međutim, najpouzdaniji dokaz - dokumenta u kojima je bilo zapisano mesto i način egzekucije, sklonjena su iz arhiva.

Tim pitanjima bavila se i posebna državna Komisija, koja je 2011. godine saopštila da je Mihailović ubijen i sahranjen 17. jula 1946. na Adi Ciganliji u Beogradu, pored nekadašnjeg zatvora.

Foto: Foto: Wikipedia

 

Amerikanci i ranije želeli da se otkrije gde je sahranjen general

Kopredsedavajući srpskog Kokusa u američkom Kongresu, Tedu Po je 2018. godine uručio pismo premijerki Srbije Ani Brnabić tokom njenog boravka u Vašingtonu sa molbom da se obelodani materijal koji se odnosi na ubistvo Mihailovića.

Ispostavilo se da su Amerikanci tada zapravo želeli da se otkrije gde je general sahranjen, što je, zajedno sa pitanjem na koji način mu je život oduzet, dve stavke na koje istorija još nije dala odgovor.

- Mihailović i ljudi kojima je komandovao pokazali su izuzetnu hrabrost u odbrani naših pilota za vreme misije "Halyard" (najveća akcija spašavanja savezničkih pilota u ratu), tako da verujem da bi u čast i uspomenu na njega trebalo da se učine javnim okolnosti njegove smrti. Amerikanci nikada neće zaboraviti hrabrost i drugarstvo Srba, posebno Draže Mihailovića pokazanog tokom Drugog svetskog rata - pisalo je tada u uručenom pismu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set