• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ B. I.

24.03.2024

09:00

Ova biljka cveta tokom zime, a daje crn med! Zlatiborci tvrde da je veoma lekovita!

B. I.

Vesti

Ova biljka cveta tokom zime, a daje crn med! Zlatiborci tvrde da je veoma lekovita!

Podeli vest

Mnogi možda nisu ni čuli za ovu biljku, niti su je videli, ali ona raste i u našim krajevima i veoma je korisna...

Meštani zlatiborskih sela zovu je crnjuša. Reč je o cvetu žive svetle boje koji se među borovim stablima može videti i tokom zimskih meseci.
Pripada porodici vresova, a u godini kada je zima blaga, kao ova za nama, dešava se da cveta i u decembru.

Najčešće raste u šumama crnog i belog bora, na kamenitim i strmim terenima, na osojnim, slabo osvetljenim stranama, pa čak i gde tokom dana ne dopire nijedan sunčev zrak, dok na mestima koja su osunčana gotovo da je i nema.

Neki Zlatiborci smatraju da je biljka ovo ime dobila zato što uglavnom raste u blizini crnoga bora. Drugi, a među njima, pretežno pčelari, tvrde da je ime dobila po medu koji daje, vrlo tamne, skoro crne boje. 

Foto: B. I.

Raste u borovim šumama

 

Crnjuša je, inače, veoma medonosna biljka. U predelima gde se podudari vreme njenog cvetanja sa vremenom izletanja pčela na ispašu, daje veoma kvalitetan med, koji je po sadržini minerala bogatiji od svih vrsta meda, i koji se u narodu zove borov med, iako sam bor nije medonosna biljka.

Čaj od sušenih cvetpva crnjuše, stari kažu, da ublažava reumatske bolove, potpomaže izbacivanju peska iz bubrežnih kanala. 

Travari ovih dana u zlatiborskim šumama mogu da pronađu crnjušu na Torniku, Čavlovcu, Tetrebovcu, Borovoj Glavi...
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set