• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/V. J.

02.06.2024

20:16

Uh, mirisala je cela Rudna Glava! Tako je kad se prave plašinte

V. J.

Vesti

Uh, mirisala je cela Rudna Glava! Tako je kad se prave plašinte

Podeli vest

Malo je onih koji su ovog vikenda bili u majdanpečkom kraju, a da su propustili da dođu i probaju plašinte na osmoj "Plašintijadi" u Rudnoj Glavi!

- Tako nešto se ne propušta, kažu meštani Rudne Glave i svojski su se potrudili da ugoste desetine posetilaca među kojima su bili i neki iz inostranstva.

- Pedeset godina radim u Austriji i svake godine uredim da dođem kad se organizuje Plašintijada. Ma, nema nigde kao što je naša Srbija! Može zapad da nam pruži novac, ali ovo što ima u Rudnoj Glavi, naše plašinte, o njima tamo samo sanjamo - kaže stariji čovek kome su se dok nam je ovo izgovarao oči napunile suzama.

I ove godine po lepom majskom danu takmičile su u pravljenju vlaških palačinki domaćice iz Majdanpeka, Negotina, Zaječara, Velikog Gradišta pa čak i susedne Bugarske.

 

Plašinte s domaćim sirom i jajima, s barenim krompirom, pečurkama, crnim lukom, ali i one s džemom i kremom oduševile su sve. Čitavog dana mirisala je Rudna Glava.

Borislava Laudanović iz sela Srbovo i njena ćerka Biljana iz Zaječara nisu propustile priliku da pokažu svoje umeće. 
- Uz zetovu kecelju sve ide brže i bolje! - pokazuje nam svoju "uniformu" na kojoj piše: "Imam taštu, nema je džava".

- Došli smo ovde porodično. Ja pravim plašinte, ćerka mi pomaže i prodaje heklane lutkice, zet nudi najkvalitetniji med, ali i sve vrste domaćih rakija, a moj suprug je svima moralna podrška - dodaje Borislava.

Žiriju je bilo najteže: kako izabrati najbolju plašintu? Pobedile su takmičarke iz Udruženja "Jagnjilo" iz sela Jasikova kod Majdanpeka. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI