• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/V. J.

12.06.2024

13:18

Kineske sarmice oduševile Srbe! Zajedno su ih spremali

V. J.

Vesti

Kineske sarmice oduševile Srbe! Zajedno su ih spremali

Podeli vest

Festival zmajevih čamaca je tradicionalna kineska manifestacija koju obeležavaju Kinezi u Srbiji, a u Majdanpeku, svake godine tim povodom ugoste i srpske prijatelje...

Oni koji su bar jednom bili, opet su se rado odazvali pozivu, između ostalog i zbog kineskih specijaliteta, posebno sarmica!

Zongzi su pirinčane kugle, neizostavan su deo svečane trpeze u Kini. Podsećaju na srpske sarmice od zelja, prave se od lepljivog pirinča, mlevenog crvenog pasulja, kikirikija, kandiranog voća i sa malo mesa. Smesa se potom mota u bambusov lista, uvezuje kanapom i kuva na pari ili na tihoj vatri.

Zaposleni ogranka Kompanije Zi Đin Koper u Majdanpeku ugostili su osnovce škole "Mihajlo Sporić" želeći da ih upoznaju sa tehnikom pravljenja ovog specijaliteta. 
- Bambusov list najpre napravimo u obliku fišeka i u to stavimo smesu, koju na poseban način uvijamo u obliku pisma. Na kraju uvežemo čistim kanapom i kuvamo - objasnila je deci postupak Jong Jing.

 

U ovom kulinarskom poduhvatu okušali su se i rukovodioci Rudnika bakra u Majdanpeku.
 - Videću kako mi ovo polazi za rukom - rekao je kroz smeh Nebojša Stojanović, direktor rudnika bakra Majdanpek.

Uz njega su svoju umeštnost u pripremi ovog Kineskog specijaliteta pokazali i Peko Minić i Dejan Vukomanović, upravnici pogona Flotacija i Površinskog kopa u Majdanpeku.

 - Evo, pokušavamo i mi da vidimo koliko smo vični kao naši prijatelji iz Kine, šaljivo kaže Minić, i dodaje kroz smeh da pomaže i suprzi kada sprema sarmice.
- Supruga i ja u kućiimamo dogovor, da ja jedem a da ona sprema - duhovito je odgovorio  Dejan Vukomanović, upravnik Flotacije.

Tokom ovog festivala koji je u Kini jedan od najvećih i najpoštovanijih, pored pripreme pirinčanih kugli koje su deo tradicije stare preko 2.000 godine koliko i sam Festival, predstavljaju se brojni narodni običaji. Prave se vrećice od svile  organizujuju trke zmajevih čamaca a sve u čast najvećem Kineskom pesniku i patrioti Ku Juanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set