• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

30.07.2024

18:18

Ovo je najlepša ptica u Srbiji! Ima ih samo 1000!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Vesti

Ovo je najlepša ptica u Srbiji! Ima ih samo 1000!

Podeli vest

Ornitolozi i volonteri Društva za zaštitu ptica nedavno su zajedno sa kolegama iz Mađarske, "prstenovali" retku vrstu pod zaštitom države, koju mnogi smatraju najlepšom pticom Srbije.

Tokom ovog posla, stručnjaci su zaključili da danas u Srbiji, uglavnom u Vojvodini i u krajevima istočne Srbije ima oko 500 parova ili hiljadu jedinki!

- Promene u poljoprivredi i nestanak starih stabala na kojima se ova vrsta gnezdi dovela je do velikog smanjenja broja ovih ptica. Ona je zaista bila na rubu nestanka. Imali smo svega između 15 i 20 parova u subotičko-horgoškoj peščari. Tada su civilni sektor i državne institucije počeli zajednički program, koji je doveo do, zaista, fantastičnih rezultata, jer danas imamo oko 500 parova – izjavio je Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Kućice za modrovrane

 

Tucakov je pojasnio da su zaštitari zaključili da se stara stabla koja su nestala mogu nadomestiti postavljanjem kućica za ove ptice na električnim stubovima.

- To je urađeno sa predstavnicima elektrodistributivnih mreža – istakao je Tucakov za Radio-televiziju Vojvodine.
On je dodao da se modrovrana veoma brzo navikla na kućice i počela da se gnezdi na ovim mestima, 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Bal satane na otvaranju OI je atak na pravoslavlje! Vidimo desakralizaciju hrišćanskog Boga predstavom Dionisa u duhu ludila!
Live TV

Bal satane na otvaranju OI je atak na pravoslavlje! Vidimo desakralizaciju hrišćanskog Boga predstavom Dionisa u duhu ludila!

Istorija čovečanstva je istorija rata, ali ovaj rat koji se danas vodi je sudbonosan za čitavo čovečanstvo. Vlada gola sila koja ne obraća pažnju ni na ugovore ni na konvencije . Satanizam se više ne krije, na plaštu demokratiije zloupotrebljavaju se i deca. Evrovizija je pokazala katastrofalno lice, a Olimpijske igre otišle su tri koraka dalje . Slika Davinčija Tajna večera na najbrutalniji način je ismejana. U poslednje vreme u svetu centrala nepogrešivo "greši". Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su stručnjak za bezbednost Nikola Antić, Marina Galogaža iz Društva sunarodnika Rusije i pravoslavni publicista Ranko Gojković.

30.07.2024

18:44

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set