Najveću pljeskavicu "iz ruke" na leskovačkoj Roštiljijadi, tešku 5,6 kilograma napravio je Goran Mitić! Ovu metodu poštuju svi majstori roštilja jer je, tvrde, veoma zahtevna...
Kad bi se udružili majstori roštilja iz Leskovca i pekari poznate užičke pekare "Kod Šuljage" nema sumnje da bi nahranili stotine ljudi i to samo jednom pljeskavicom u lepinji!
31.08.2024
14:15
Najbolja šljiva, kažu, rađa u Šumadiji. Od dženarike i "ranke" do modernijih i ljudskom rukom kreiranih sorti "čačanske rodne", "lepotice", "Stenlejke"… od svih se peče rakija.
Da bi stigla do čašice i da bi domaćin bio ponosan kada gost kaže "uh, dooobra", potrebno je mnogo vremena, rada i znanja.
Dejan Đokanović (56) iz kragujevačkog sela Bukorovac poznat je u kraju kao majstor za pečenje rakije.
- Kvalitetno voće i higijena, to su dva najvažnija uslova da rakija bude dobra. Znanje se stekne vremenom, iskustvo takođe, ali kvalitet voća i čisti sudovi su preduslov - priča Dejan koji rakiju peče na tradicionalan način u kazanu starijem od 60 godina.
Mokrin je poznat po Gusanijadi, borbi gusana i Tucanijadi, tucanju vaskršnjim jajima, ali imaju još jednu atraktivnu manifestaciju, o kojoj se priča!
30.08.2024
17:45
Bakarna "vesela mašina" stigla je u Kragujevac iz Skoplja davne 1966. godine.
- Kazan je napravio neki Turčin po porudžbini moga dede. Stigao je vozom do Lapova, a deda ga je otuda dovezao volovskom zapregom. Zato je za našu porodicu to neprocenjiva vrednost -svedoči ovaj Šumadinac.
Dok se peče prva tura ovogodišnje. pijucka se rakija iz prošle. Odležala je koliko treba i sada je odlična za umereno konzumiranje.
Kaže se da rakija ne miruje ni u buretu, a najbolja su budrad od belog hrasta, duda i bagrema.
Zlatne kapi su zapravo bezbojne, kao voda. Tek ležanjem u buretu dobijaju onu boju po kojoj često pogrešno ocenjujemo kvalitet rakije.Na Kosovu i Metohiji naprimer, prepek drže u staklenim sudovima tako da rakija, koliko god da je stara, uvek ima "belu" boju, tj. bistra je.
Vatra pod kazanom drži se pod pažnjom sve dok posao ne bude završen. Ne sme da bude ni jaka ni tiha.
- Sve u procesu pečenja rakije mora da bude taman. Tabarka mora da se hladi jer ako se to ne radi, prepek može da dobije neželjeni ukus. Koštice od šljiva valja odstraniti pre nego džibra ili kljuk odleže dovoljno da bi išle u kazan. Nije dobro ni da se u džibri nađe lišće ili grančice jer sve to utiče na kvalitet rakije - savetuje Dejan.
- Sve nekako mora da se pogodi. Lično mislim da je važno i društvo koje se okupi oko kazana gde se peče rakija. Obično se u žar ubaci i poneki krompir jer rakija na prazan stomak može da bude loš izbor - smejući se dodaje domaćin.
I dok gradomerom, meri jačinu mladog pića koje se polako sliva u pripremljenu posudu, počinju priče o tome kako su Šumadinci u davno prošlim vremenima radili ovaj težak ali lep posao. Kaže Dejan i da, kad već "meri" rakiju ne postoje jasna pravila.
- Rakija treba da bude jaka onoliko koliko domaćin voli. Ja je lično držim na 18 gradi - navodi iskusni proizvođač dok se u dvorištu polako okuplja komšiluk. Služi se meze, proba se mladi prepek ali se uglavnom pije ona odležala, od prošle godine.
Nema kraja u Srbiji u kome se u ovo doba ne priča o šljivi, domaćoj rakiji, slatku, pekmezu...Ali, u Osečini o tome se s ponosom govori jer tamo skoro svi žive od ovog voća!
U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke sutra počinje 54. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju".
Ovogodišnja Kupusijada u Mrčajevcima zakazana je za 13. septembar, a domaćini su na vreme započeli pripreme pa, što se njih tiče, kažu, manifestacija može da počne!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Najveću pljeskavicu "iz ruke" na leskovačkoj Roštiljijadi, tešku 5,6 kilograma napravio je Goran Mitić! Ovu metodu poštuju svi majstori roštilja jer je, tvrde, veoma zahtevna...
Ilon Mask, najbogatiji čovek sveta i jedan od ključnih ljudi Trampove Bele kuće, intenzivno se bavi politikom u Nemačkoj, što se delu tamošnje javnosti ne sviđa.
Opozicionari i njihove pristalice po društvenim mrežama dele lažne slike sa protesta na Slaviji, čak dele i fotografije na kojima uopšte nije taj Trg niti ta fontana.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju deonice Kruševac - Trstenik - Vrnjačka Banja na auto-putu E-761. On je u autobusu odgovarao na pitanja novinara i govorio o toj saobraćajnici, ali i o drugim planiranim infrastrukturnim projektima u Srbiji.
Emisija "Rat uživo" na Informer televiziji bavila se krucijalnim geopolitičkim temama, fokusirajući se na rusko-ukrajinski sukob, krucijalne promene na globalnom nivou nakon inauguracije Donalda Trampa, ali i nove sukobe sa kojima se može suočiti svet u budućnosti.
Nikola Stanković Pivce (27) koji je ubijen juče u Kaluđerici na pragu porodične kuće i to pred devojkom T.D. (25) koja je ranjena, optužen je u februaru ove godine za pucnjavu u noćnom klubu "Stefan Braun" u centru Beograda koja se dogodila 15. marta 2022. godine.
Štoper Crvene zvezde Vanja Drkušić (25) hramljući je napustio "Marakanu" nakon utakmice sa Čukaričkim (5:2), što je ozbiljno zabrinulo sve u taboru srpskog prvaka!
Izuzetna sezona za nas! Osigrali smo odličnu utakmicu, hvala navijačima. Sada idemo malo da se odmorimo i zaboravimo na fudbal, poručuje trener Crvene zvezde, Vladan Milojević (54)!
Derbi kao derbi, znamo sve. Spremamo se za tu utakmicu, najbitnije je da izađemo i igramo sa najboljom mogućom koncentracijom, poručuje trener Partizana, Željko Obradović (64)!
Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto izjavio je danas da su nastavljene isporuke ruske nafte Mađarskoj preko naftovoda Družba, koje su bile obustavljene poslednjih dana iz tehničkih razloga.
Vojnici inženjerskog bataljona motorizovane divizije grupe trupa Zapad prošli su kroz protivpešadijska minska polja Oružanih snaga Ukrajine na oslobođenim teritorijama LNR.
Osvanule su optužbe da je Rusija stajala iza kampanje na društvenim mrežama u Rumuniji, koja je pomogla nezavisnom predsedničkom kandidatu Kalinu Đorđeskuu da pobedi u prvom krugu izbora i koja je dovela do toga da ustavni sud te zemlje poništi celu izbornu proceduru, su netačne, utvrdila je istraga.
Nova godina je pred vratima, ali prehlada ili grip mogu lako pokvariti prazničnu čaroliju. Otkrijte koje namirnice vam mogu pomoći da ojačate imunitet i ostanete zdravi u danima slavlja.
Jedna žena iznenadila je javnost kada je otkrila da je dojila svog supruga, ali iza ovog neuobičajenog čina krije se sasvim opravdan razlog koji bi mnogi mogli da razumeju.
Google planira da od februara naredne godine uvede značajne promene u načinu na koji se korisnici prate na internetu, uvodeći tehnologiju koja će zameniti dosadašnje "kolačiće trećih strana".
Krofne iz Sankt Peterburga, poznate kao "piške", osvajaju svojom jednostavnošću i savršenim ukusom. Naučite kako da ih pripremite kod kuće, bez odlaska u Rusiju.
Zorica Brunclik i Miroljub Aranđelović Kemiš decenijama su u skladnom braku i imaju troje zajedničke dece, dok pevačica ima i četvrto iz vanbračne zajednice.
Pre nego što je postala voditeljka Ivana Šopić radila je i kao krupije u kazinu, a prisećajući se tih dana otkrila je šokantne detalje o poznatima i njihovim navikama.
Veljko i Bogdana Ražnatović odveli su sinove na planinu, a bokser je na društvenim mrežama pokazao kako njihovi naslednici uživaju u snegu i čarima zimskih sportova.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.