• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV / J. V.

23.11.2023

18:54

(VIDEO) Samo neki znaju gde se u Srbiji pravi ovo piće! Vrhunski kvalitet, pakovanje luksuzno, a ruke ...

J.V.

Vesti

(VIDEO) Samo neki znaju gde se u Srbiji pravi ovo piće! Vrhunski kvalitet, pakovanje luksuzno, a ruke ...

Podeli vest

Posetiocima festivala i specijalizovanih izložbi, rakija "Aps" je već dobro poznata. Ne samo zbog naziva i ambalaže već i porekla.

Verovali ili ne, proizvodi se na ekonomiji Okružnog zatvora u Smederevu, pa zbog toga privlači pažnju gde god se pojavi! 
- Prethodne dve godine predstavljali smo rakiju na manifestacijama, ali se nismo takmičili. Ove godine smo bili u Apatinu, na Međunarodnom sajmu rakije, gde su učestvovali predstavnici iz osam država i tu smo dobili zlatnu medalju za kvalitet za šljivu i kajsiju, i dve srebrne za jabuku i dunju – priča Goran Pavlović, upravnik Okružnog zatvora u Smederevu.

Foto: J. V.

Autentičan proizvod zatvorske ekonomije - "Aps" je nedavno dobio zlatnu medalju za kvalitet rakije od šljive i kajsije

Na ideju da prave rakiju došli su pošto se na ekonomiji pojavio višak industrijske jabuke.

- Smederevo je voćarski kraj. Imamo ovde reprezentativan zasad jabuka, podignut po svim  standardima, imamo mreže, navodnjavanje "kap po kap", ali ima i dosta industrijske jabuke. Da je
ne bismo prodavali po niskoj ceni, mi smo odlučili da otvorimo destileriju. Ona je registrovana,
imamo akciznu markicu, imamo ekskluzivno pakovanje ručnog rada u drvetu, koje se izrađuje u
našoj stolarskoj radionici. Kvalitet naše rakije garantuje Enološka stanica u Vršcu, ona kontroliše
i potvrđuje kvalitet naše rakije - objašnjava Pavlović.

Foto: J. V.

Spremni destilati u destileriji

Ove godine prodali su skoro 800 litara "Aps"-a, a sada imaju, dodaje oko 6.000 litara destilata kajsije, šljive, jabuke i dunje, spremnog za pravljenje rakije.

Osuđenici skupljaju voće, peru voće, seku, skupljaju grane, rade sve što je potrebno sem samog pečenja rakije, a to rade instruktori.

Ekonomija Okružnog zatvora u Smederevu, koji je obišla ekipa Informera, pravo je poljoprivredno gazdinstvo.

Na gotovo 34 hektara ovde se gaje ovce, svinje, ćurke, koke nosilje, voće i povrće...Tu je i hladnjača u koju može da stane čak 100 tona voća....
- Sve to koristimo za ishranu svih koji ovde borave. Sigurno petnaestak godina nismo kupili ni kilogram mesa za ishranu! Imamo svoje povrće i voće a imamo i višak koji prodajemo. Pre dve godine izvozili smo naše jabuke u Rusiju! – otkriva nam upravnik Pavlović.

Foto: J. V.

Jabuke iz voćnjaka Okružnog zatvora izvožene su u Rusiju

Na ekonomiji je svakodnevno angažovano 16 lica koja za svoj rad dobijaju nadoknadu
predviđenu zakonom. Znanje koje ovde steknu, pokazalo se, po povratku u zajednicu, odličan je
osnov za zaposlenje.

- Meni nije bilo teško ovde da radim. Instruktor je dobar, a ja sam sa sela i navikao sam. Kad odem kući, gajiću jagode jer sam to naučio ovde. Sve može da se nauči - kaže osuđenik M. R. (39).

Sav prihod koji dobiju od proizvodnje, ulaže se u poboljšanje uslova života oko 150 osuđenika koji su tamo na odsluženju kazne.

Od pre dve godine omogućeno im je da ovde završe osnovnu, a uskoro se očekuje pokretanje programa za dobijanje diplome završener srednje škole za zanimanja bravara, pekara, varioce...

Pogledajte u videu prilogu šta je ekipa Informer TV zabeležila prilikom posete:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set