• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs/J.L.

04.09.2024

07:15

Istorijska prekretnica za Srbiju! Na današnji dan krenuo prvi voz iz Beograda, a svečano dočekan u jednom od najvećih srpskih gradova!

wikipedia.org

Vesti

Istorijska prekretnica za Srbiju! Na današnji dan krenuo prvi voz iz Beograda, a svečano dočekan u jednom od najvećih srpskih gradova!

Podeli vest

Pre 131 godinu, 4. septembra 1884. godine, kada je pošao voz od Beograda ka Nišu prvi put su se začule mašinske pištaljke i zahuktala lokomotiva kroz moravske krajeve, a 15. septembra iste godine, na današnji dan, na ovoj relaciji uspostavljen je redovni saobraćaj.

Jedan od uslova koji je Srbija morala da ispuni po završetku Berlinskog kongresa je bila i izgradnja pruge od Beograda do Turske i Bugarske granice u roku od tri godine tj. do 15 juna 1883. Srbija nije imala sredstava da sagradi železnički sistem za svega tri godine i aprila 1880. je na urgiranje Austrije potpisana nova konvencija koja se ticala isključivo izgradnje pruge.

Krajem 1880. je raspisana licitacija na kojoj je jedino učestvovala Generalna unija, društvo iz Francuske. Naredne godine (1881) je započeta izgradnja pruge u blizini današnjeg mosta Gazele. Nakon godinu dana Generalna unija je bankrotirala, a izgradnju je preuzelo Društvo za izgradnju i eksploataciju srpskih državnih železnica. Bankrot Generalne unije nije imao veze direktno sa izgradnjom železnice u Srbiji. 

Foto: wikipedia.org

Osoblje prvog voza u Srbiji

Iz Beograda je krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš, prvoj u Srbiji. Početak gradnje 21. juna 1881. obeležio je srebrnim budakom knez Milan Obrenović. Ispraćaju voza, iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Otpremljeni su u dva voza, u vremenskom razmaku od četiri minuta, svaki sa po devet putničkih kola.

Foto: wikipedia.org

Železnice Srbije, jedna od prvih lokomotiva

 

Otpremljeni su u dva voza, u vremenskom razmaku od četiri minuta, svaki sa po devet putničkih kola. U prvom vozu bili su uglavnom pozvani gosti - stranci.

Prvi voz ka Nišu je sa beogradske stanice pošao u 5:30 i 238 km, uz 23 stanice, prešao za 7 sati i 30 minuta. Vožnja je protekla svečano, a voz na svakoj stanici dočekivan sa oduševljenjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Stotine mrtvih! Stravična osveta Putina za sve do sada! Čekali da vojska izađe na smotru, pa zasuli bazu projektilima - rezultat je jeziv!
RAZARANJE

Stotine mrtvih! Stravična osveta Putina za sve do sada! Čekali da vojska izađe na smotru, pa zasuli bazu projektilima - rezultat je jeziv!

Tokom jutarnje smotre u 179. centru za obuku ukrajinske vojske u Poltavi, Rusija je izvela masovni raketni napad koji je doveo do masakra među okupljenim vojnicima. Udar je bio iznenadan i razoran – rakete su jedna za drugom pogodile i sravnile dve zgrade sa zemljom, ubivši najmanje 50 vojnika i ranivši više od 200, prema zvaničnim podacima ukrajinskih vlasti.

04.09.2024

06:15

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set