• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/istorijskizabavnik

03.09.2024

23:07

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Wikipedia

Vesti

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Podeli vest

Fruškogorski manastiri nisu samo mesta duhovnosti koja se pohode svaki put kada je potrebno pronaći utočište i duševni mir, već i značajni centri istraživanja i proučavanja prošlosti. Zahvaljujući istrajnosti i kontinuitetu postojanja, oni danas baštine i od zaborava čuvaju neke od najvažnijih priča iz davnina, značajnih kako za Frušku goru, tako i za Vojvodinu i čitavu Srbiju.

Upoznati njihovu istoriju zato je isto što i upoznati istoriju srpskog naroda i svega onoga što se dešavalo na ovim prostorima. Dobar primer toga je manastir Vrdnik...

Iako je danas reč o jednom od najznačajnijih manastira Fruške gore, mi zapravo ne znamo sa sigurnošću ko je, a ni kada podigao Vrdnik. Neki istoričari navode da je ova svetinja postojala i pre turskih vremena, ali većina se slaže da je manastir osnovan negde u periodu između XV i XVI veka.

Najstariji pomen Vrdnika nalazi se u turskom popisu iz 1566. godine u kome se navodi njegovo imanje i propisana suma koju monasi moraju da plate, kao i to da je crkva koja je tu postojala bila posvećena Svetom Jovanu Krstitelju.

Foto: Wikipedia

 

Ravanica usred Srema

Tokom narednih decenija Vrdnik se retko pominjao u istorijskim spisima. Ipak, sve se promenilo 1697. kada su se, bežeći pred Turcima, u manastiru nastanili monasi iz Ravanice donoseći sa sobom brojne dragocenosti, značajne povelje i spise, ali i ono najvrednije – mošti Svetog kneza Lazara.

Nakon toga ovaj manastir je postao poznat i kao Mala, Sremska ili Vrdnička Ravanica, a naziv se zadržao sve do današnjih dana. Negde u tom periodu izvedena je i prva obnova crkve koja je nakon toga posvećena Vaznesenju Gospodnjem kako bi se i tako istakla veza sa „moravskom“ Ravanicom.

Foto: Wikipedia

 

Nova crkva za novo doba

 

Ubrzo pošto se pročulo da su ostaci kneza Lazara stigli na Frušku goru, Vrdnik je postao stecište okupljanja velikog broja vernika koji su dolazili da vide i poklone se moštima svetog kosovskog mučenika. Stara i već oronula crkva nije bila dovoljna da primi sve te duše, pa je postalo jasno da je potrebno izgraditi novi hram.

Kažu da je prikupljanje priloga za ovaj veliki poduhvat potrajalo gotovo čitav vek. Radovi su otpočeli 1801. i trajali su punu deceniju. Nova crkva osvećena je 1811. godine kada su mošti Svetog kneza Lazara svečano prenete i položene ispred oltara.

Foto: Wikipedia

 

Sećanje na kneza Lazara u Vrdniku živi i danas

Mošti kneza Lazara dugo su tihovale u Vrdniku. Nalazile su se sa desne strane oltara, pod samim prestonim ikonama, u vrednom i starom kivotu. A onda im je ponovo zapretila opasnost!

Mošti su nekoliko puta sklanjane iz manastira u strahu od obesti osvajača. Poslednji put su spašene od ustaškog uništenja tokom Drugog svetskog rata kada su prenete u Beograd. Oslobođenje su dočekale u Sabornoj crkvi da bi, u sklopu obeležavanja 600 godina od Kosovske bitke 1989. bile konačno vraćene „kući“ – u „moravsku“ Ravanicu.

Foto: Wikipedia

 

Ipak, i ona „vrdnička“ seća se ovog svetog vladara! U manastiru na Fruškoj gori, izložen u staklenoj vitrini u kivotu ispred oltara, čuva se deo moštiju kneza Lazara, a Vrdnik kao svoju slavu obeležava Vidovdan – dan kada je ovaj srpski vladar svojom herojskom pogibijom u Boju na Kosovu zauvek postao večan. 

Manastir koji je bio i skladište municije i bolnica

Iako nije rušen, Vrdnik je tokom Drugog svetskog rata na neki način ipak podelio tešku sudbinu svoje „fruškogorske manastirske braće“ – opljačkan je i devastiran, a monasi su oterani. Kažu da je jedno vreme služio i kao skladište municije, a nakon rata čak i kao – zdravstvena ustanova! Sve do sedamdesetih godina tu se nalazila bolnica za decu sa smetnjama u razvoju nakon čega je manastir ostao zapušten i ruiniran.

Foto: Wikipedia

 

Ali Vrdnik je i dalje živeo u dušama vernika! Sveopšta obnova počela je 1987. godine – popravljen je krov, sređena fasada, sanirana su oštećenja od vlage… Pristupilo se rekonstrukciji konaka, a sobe koje su nekada korišćene kao bolničke, preuređene su za potrebe monaštva. Svojim starim sjajem Vrdnik je zasijao 1994. na radost sestrinstva, ali i svih vernika Srbije.

Danas važi za jedan od najlepših i najznačajnijih manastira „srpske Svete Gore“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ponoš je čovek bez kičme i morala! Terzić: On je personifikacija vremena kada je Srbija bila na kolenima!
Politika

Ponoš je čovek bez kičme i morala! Terzić: On je personifikacija vremena kada je Srbija bila na kolenima!

"Zdravko Ponoš je čovek bez kičme i morala, vojnik koji je stajao mirno pred NATO oficirima, general pod čijom je komandom naša vojska bila najslabija i najponiženija u svojoj istoriji. Ono što Zdravko Ponoš pročita, a dolazi iz srpskih institucija, koliko sutra završiće na stolu srbofobnih ambasada i neprijatelja srpske države, o čemu najbolje svedoče američke depeše, u kojima o NATO generalu piše sve ono što on pokušava da sakrije", saopštio je Miloš Terzić, član Predsedništva SNS.

03.09.2024

21:19

Nebojša Bakarec: Tragikomedija! Glumci - "eksperti za rudarenje litijuma"!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Tragikomedija! Glumci - "eksperti za rudarenje litijuma"!

Ne znam da li ste primetili da celu priču protiv litijuma nose dokazani „eksperti za rudarenje litijuma“, glumci Svetlana Bojković, Bojana Novaković, Dragan Bjelogrlić i konačno Rade Šerbedžija. Njihovi „stručni“ stavovi o rudarstvu, energetici, litijumu, jadaritu, izazivaju najviše pažnje. Normalno, upravo je ovaj kvartet stručnjaka za rudarstvo i energetiku, napisao najviše stručnih radova na temu litijuma.

03.09.2024

19:21

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

(FOTO) Najnoviji snimci Titanika otkrili strašnu istinu, ali tu je i veliko otkriće! Pronđena "Dijana od Versaja!'
Svet na nogama

(FOTO) Najnoviji snimci Titanika otkrili strašnu istinu, ali tu je i veliko otkriće! Pronđena "Dijana od Versaja!'

Jedan od najpoznatijih brodova na svetu, 'Titanik', potonuo je u aprilu 1912. nakon što je udario u santu leda, što je rezultiralo gubitkom 1.500 života. Olupina Titanika je godinama bila jedna od najprepoznatljivijih u dubinama Atlantika, ali najnovije slike koje su snimili podvodni roboti otkrili su efekte sporog propadanja najpoznatije ograde broda nakon više od 100 godina pod morem.

03.09.2024

21:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set