• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inforfmer

05.09.2024

17:08

Da li ste znali da u Beogradu postoji turistička tura zvana "Riblja čorba"? Bora ih vodi svojim pesmama!

printskrin/youtube

Vesti

Da li ste znali da u Beogradu postoji turistička tura zvana "Riblja čorba"? Bora ih vodi svojim pesmama!

Podeli vest

U bogatom opusu grupe Riblja čorba, opevana su brojna mesta u Beogradu, koja su oduvek privlačila goste glavnog grada da ih obiđu...

Zvanično, u ponudi turističke organizacije Beograda, takve ture, ne postoje, ali su ih fanovi pešice rado obilazili i fotografisali se ispred njih. 

O ovoj ruti, ponovo se priča otkad se čulo da je Bora Đorđević u kritičnom stanju, a posle vesti da je preminuo, u programu jedne televizije pričao je i direktor turističke organizacije Miodrag Popović.

Prva lokacija je crkva Svetog Marka, koju je Bora Đorđević pominje u pesmi "Svanulo je iznad crkve Svetog Marka". 

- U Borinim pesmama čuvaju se sećanja na nekadašnji Beograd. Pored crkve Svetog Marka nalazila se taxi stanica, predstavništvo JAT-a, Jugoslovenskog aerotransporta. I kada biste hteli negde da putujete, a nemate svoj automobil, dolazili biste ovde do crkve Svetog Marka odakle su taksisti i poneki JAT autobus vozili do aerodroma - prisetio se Popović. 

Foto: Zoran Sinko

 

 

Tako su i gosti glavnog grada lako dolazili do mesta iz Borinog hita. 

- Bora je svojom muzikom obeležio živote brojnih generacija. Bio je hroničar vremena i čovek koji je mogao da predvidi vreme. Ljudi dođu do svog biološkog kraja i onda se vrate unazad. Nešto smo zaboravili, nešto što nam je nekad značilo, zaboravili smo a onda nas mesta, stihovi vrate i vrate nam se osećanja iz tog vremena. Tako i u pesmi "Svanulo je"..i Tašmajdanski park i crkva Svetog Marka i ta ulica, sve nam to budi sećanja na ljude, događaje, godine kada smo tu pesmu negde slušali - rekao je Popović. 

Druga važna lokacija je kafana Šumatovac gde je grupa Riblja čorba i nastala, a neki kažu, i brojni hitovi...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set