• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

06.09.2024

23:50

Vitezovi osvojili nišku Tvrđavu: Bore se, gađaju strelama, nadmeću na višeboju(FOTO)

D.K.

Vesti

Vitezovi osvojili nišku Tvrđavu: Bore se, gađaju strelama, nadmeću na višeboju(FOTO)

Podeli vest

Borbom vitezova i postavljanjem srednjevekovnog sela, u niškoj Tvrđavi počeo je trodnevni festival „Zaštitnici Tvrđave“.

Pedsednik udruženja „Zmajeva griva“ Dušan Hadžić rekao je da to udruženje osmu godinu zaredom kroz festival oživljava duh srednjeg veka i dočarava kako se živelo u doba vitezova.

Foto: D.K.

 

 

„Posetioci festivala imaju priliku da gađaju lukom i strelom, vide kako je izgledalo srednjovekovno oruđe i oružje, da prisustvuju borbama vitezova i konjičkom višeboju, da vide kako su se u srednjem veku tkale tkanine i postavljao šator. Ovo je porodični festival, podjednako je zanimljiv i deci i roditeljima. Oklopi vitezova, mačevi, jaahenje, gađanje lukom i strelom, svakako izazivaju najveću pažnju“, rekao je Hadžić.

Foto: D.K.

 

 

Posetioci festivala, dodao je Hadžić, moći će u Istorijskom arhivu Niša da pogledaju i postavku oružja, oruđa i opreme vojnika od antičkog doba do srednjeg veka, a u barutani broj četiri u Tvrđavi film „Poziv“, čiji je autor udruženje „Zmajeva griva“.

Foto: D.K.

 

 

Drugog dana festivala od 10.30 sati počeće dečije radionice, u 16 sati konjički višeboj, dok borbe vitezova počinju u 17.30 časova. Trećeg dana festivala tokom prepodneva takođe će biti organizovana radionice za decu, a za 11 sati je zakazan streličarski turnir.

Foto: D.K.

 

 

Pomoć u organizaciji festivala udruženju „Zmajeva griva“ pruža udruženje „ZOO planet“. Osim udruženja iz Srbije koja čuvaju srednjevekovno nasleđe, na festivalu učestvuju i udruženja iz Bugarske i Belgije.

   

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ČAČANI U ŠOKU! Vitezovi se vratili u Srbiju
Srbija

ČAČANI U ŠOKU! Vitezovi se vratili u Srbiju

Neverovatan prizor zatekao je Čačane na glavnim gradskim ulicama. Vitezovi sa mačevima, štitom i na svojim konjima prodefilovali su glavnim gradskim ulicama, a povod je najava prabog istorijskog spektakla, jedinstvene manifestacije "Tanaskovi i carski dani" koja je zakazana za 23. i 24. jun.

20.06.2023

10:02

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set