• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. L.

17.09.2024

15:09

Sve je moguće! U prestonici grožđa i vina rađaju i banane! Evo kako da i vama rode!

M. L.

Vesti

Sve je moguće! U prestonici grožđa i vina rađaju i banane! Evo kako da i vama rode!

Podeli vest

Nije retkost da u centralnoj Srbiji rode limun i kivi, ali udvorištu porodice Tomić u Topoli zri i banana!

Sušno i toplo leto i te kako je prijalo i stablu banane! 
 - Mislim da smo jedini kojima je banana donela rod a da je gaje u domaćem uzgoju! - kaže Ivan Tomoć.

- Imamo je već nekoliko godina i uspešno je razmnožavamo, delimo i rasade putem interneta. Sadnicu sam i ja tako nabavio i tada nisam očekivao da će ovoliko da poraste i da rađa jer smo je posadili zbog lepote lista i da nam krasi baštu. Evo sada imamo i male plodove, koji će nadam se ako bude još sunca i toplote uspeti i da sazru - dodaje.

 

Foto: M. L.

Stablo babane pored ruža u dvorištu porodice Tomić u Topoli


Banana je zeljasta biljka sa velikom nadzemnom masom pa joj je potrebno dosta vode da bi opstala u sušnim letnjim mesecima.

- Da bi mogla da raste treba joj minimum 40 litara vode dnevno, 20 litara pre podne i 20 litara uveče, ali nećete pogrešiti ako joj sipate i više, jer voli vodu! Potrebno joj je dosta svetlosti, a ovde kod nas je osunčana tokom celog dana. Cvetala je, pčele su obavile oprašivanje i sada se na jednoj biljci formiralo više od 50 plodova - priča Tomić.

 

Foto: M. L.

Limun rađa svake godine

 


Ova biljka je za Ivana bila eksperiment, ali se pokazala kao izuzetno zahvalna za naše uslove gajenja. Pored banane on gaji i urmu, limun, nar, smokvu...

- Limun je već odomaćen kod nas, mora se redovno prihranjivati, zalivati, voli glistenjak. Preko zime valja ga smestiti u toplu prostoriju sa dosta svetlosti. Godinama rađa i to su kvalitetni i veliki plodovi, koji su organski, bez upotrebe hemije - ističe Ivan.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set