• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.10.2024

18:08

Kako se pravi brašno od semenki cnog grožđa? Moguće je, i to u Srbiji!

printscreen Rts

Vesti

Kako se pravi brašno od semenki cnog grožđa? Moguće je, i to u Srbiji!

Podeli vest

Dragan Ninković se iz Beograda vratio na porodično imanje u Koceljevu i napravio revoluciju!

Zaljubljenik u biljke i domaće meleme od semenki crnog grožđa pravi i brašno! Da, dobro ste pročitali! 

Od 100 kilograma grožđa dobije se dva kilograma semenki. Isto toliko i brašna, kada se semenke isključivo od crnog grožđa, dva puta proseju, properu u pet, šest i prosuše u sušari.

Nabavljene u vinariji u Erdeviku, Dragan ih od septembra do septembra čuva u Koceljevi i dva puta premelje pre upotrebe. 

Za svoj proizvod dobio je i priznanje na Novosadskom sajmu poljoprivrede, a u poslu mu pomaže i ćerka. 

Foto: printscreen Rts

Draganu u proizvodnji pomaže i ćerka Dragana

 

- Ovo ljudi bacaju, a nisu svesni koliko je zdravo - pokazao je pred kamerom rts semenke grožđa i naveo sve prednosti koje je otkrio.  

- Brašno od semena grožđa je bezglutensko, koristi se za čišćenje krvnih sudova, u ishrani, može da se koristi dve kafene kaščice ujutru sa jogurtom, može da se koristi za palačinke, za sve! Kad ga pomešam sa sikavicom i korenom maslačka od njega pravim prirodni lek za čišćenje jetre - ispričao je Ninković.

Tamnavsku ljubav, dobrobit i znanje preneo je i na ćerku. Dragana je tako gradsku vrevu zamenila  za seosko pobrđe.

- Biljke su jednostavno svuda oko nas i nijednog trenutka se nisam pokajala što sam došla ovde. Profesiju sam promenila načisto! Od profesora hemije došla sam do nekog ko se bavi isključivo i samo biljkama - kaže Dragana.

Foto: printscreen Rts

Dragan je prošle godine dobio i priznanje Novosadskog sajma

 

Draganov preparat za čišćenje jetre i prirodni testosteron nagrađeni su zlatnim medaljama Novosadskog sajma, a za podsticaj proizvodnje i firmu, ćerka je dobila i državne subvencije. Očevo znanje primenila je u prirodnoj kozmetici.

- Toliko ima biljaka u prirodi koje se mogu iskoristiti za naše zdravlje, a koštaju vrlo malo, a pomažu - kaže Dragan Ninković iz Koceljeve, a Dragana dodaje: "Ostajem ovde i širim svoje korene ovde, imam dve ćerke i planiram da i njima prebacim to znanje koje je moj otac prebacio na mene".

Do sledeće godine završiće i nov objekat za proizvodnju i salon, a na porodičnih 30 ari stići će i zasejano bilje.

Za brašno i dalje će semenke grožđa nabavljati iz vinarija, a od prosejanih ostataka praviti rakiju sa 22 tamnavske trave. Priroda je moć i zdravlje kažu Ninkovići, izvor i života i prihoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set