• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istorijski zabavnik

31.01.2021

08:11

Student našao kutiju, a kada je pogledao šta je u njoj ODMAH JE POZVAO POLICIJU! Ovo je priča koja PROGANJA i misterija je već 64 godine! Foto/Video

Estrada

Student našao kutiju, a kada je pogledao šta je u njoj ODMAH JE POZVAO POLICIJU! Ovo je priča koja PROGANJA i misterija je već 64 godine! Foto/Video

Podeli vest

Na njegovom spomeniku umesto imena pišu samo tri reči – nepoznato dete Amerike. Iako je vremenom nastao veliki broj teorija, misterija dečaka u kutiji ostala je nerešena već pola veka

Ovo je foto – robot dečaka iz kutije, neidentifikovanog deteta uzrasta od 4 do 6 godina, čije je nago, pretučeno, beživotno telo pronađeno 25. februara 1957. godine u kartonskoj kutiji u Foks Čejsu, naselju u Filadelfiji.

Dečak iz kutije

Telo nesrećnog deteta bilo je zamotano u ćebe, a na njega je prvo naišao mladić koji je u blizini postavio zamke za bizamske pacove. Mladić se bojao da će mu policija konfiskovati zamke, pa zato nije ni prijavio pronalazak tela.

Nekoliko dana kasnije, jedan student je pukim slučajem naišao na telo. Iako se bojao da prijavi slučaj policiji u strahu da na kraju on ne bude optužen za ubistvo, sutradan je ipak otišao u stanicu i ispričao nadležnima šta je pronašao.

Policija je odmah izvršila uviđaj i uzeli su otiske prstiju deteta. Dečak je delovao vrlo mlad, negde između tri i sedam godina, pa su policajci pomislili da će ga brzo identifikovati. Međutim, kada su videli telo nade su im splasnule. Bilo je prljav, neuhranjen i izgreban. Delovalo je kao da mu je kosa nedavno isečena. Bio je prekriven hirurškim ožiljcima naročito po zglobovima, preponama i bradi. Uzeli su otiske ne bi pronašli neko poklapanje, ali nisu imali uspeha.

Foto: wikipedia

Dečak iz kutije

Vreme je prolazilo, a niko nije došao da prijavi nestanak deteta.

Nikada nisu uspeli da dođu do bilo kakve informacije o dečaku. U jednom trenutku, cela Filadelfija bila je oblepljena fotografijom dečaka, ali niko nije došao u policiju, niko nije preuzeo telo, niko ga nije ni tražio.

Tokom narednih nekoliko godina podeljeno je više od 400.000 flajera u Filadelfiji i drugim gradovima Pensilvanije. Forenzičari su rekonstruisali lice, čije crteže su istakli svuda međutim, niko nije imao nikakve informacije.

Celu zonu su bezbroj puta prečešljali ali osim nekoliko komada odeće nisu pronašli druge tragove. Sve do danas slučaj je ostao misterija, ali je publicitet o njemu rastao pa su se uključili i brojni amaterski istražitelji.

 

 

Smrt dečaka iz kutije ostala je misterija do danas

Zaposleni u kancelariji za medicinska ispitivanja je 1960. godine rekao da je dečak došao iz lokalnog hraniteljskog doma. Policija je tamo pronašla slično ćebe kakvim je bio obmotan, i kolevku koja je prodana u kutiji u joj je pronađen. Teorija zaposlenog je bila da je on dete ćerke vlasnika doma i da je dečakova smrt bila slučajna. Ali policija nije uspela da uspostavi veze između dečaka i doma.

Prošlo je 40 godina dok se nije pojavila nova teorija. Žena, nazvana samo "M", rekla je da je dečaka kupila njena majka koja ga je nekoliko godina maltretirala u svojoj kući. M je tvrdila da je dečak ispovraćao pasulj koji mu je dala za večeru zbog čega mu je njena majka za kaznu udarila glavom u zid. Zatim je navodno pokušala da ga okupa, kada je umro.

Istražitelju su isprva pratili ovaj trag jer je u stomaku dečaka zaista bilo tragova pasulja dok su prsti bili sparušeni kada je bio u vodi, što su podaci koji do tada nisu bili podeljeni sa javnošću. Ohrabrio ih je i opis koji je žena dala, malog dečaka sa dugom kosom, jer su sumnjali da je ošišan na brzinu.

Ipak, teoriju su na kraju napustili jer nisu mogli da dokažu njene tvrdnje. Kada su ispitali prošlost M, otkrili su da je patila od teške mentalne bolesti, dok su komšije i prijatelji rekli da nikada nisu videli dečaka kod njih u kući.

Još teorija je izlagano tokom godina, ali su na kraju sve odbacivane. Misterija dečaka iz kutije možda nikada neće biti rešena.

Nepoznato dete Amerike

U prvi mah, dete je sahranjeno na zajedničkom grobu za sva neidentifikovana tela, ali je 1998. godine ekshumirano kako bi mu se uzeo DNK. Sa napretkom tehnologije nadležni su se nadali da će naići na neko poklapanje u bazi i tako uspeti da ustanove identitet misterioznog dečaka.

Međutim, slučaj je i nakon toga ostao nerešen. Detetov DNK nije se poklapao ni sa jednim od višemilionskih uzoraka koji se nalaze u bazama SAD.

Nakon iskopavanja, dečakovo telo prebačeno je na zvanično groblje o trošku sina grobara koji je dete sahranio na zajedničkom groblju decenijama ranije. 

Na njegovom spomeniku umesto imena piše Nepoznato dete Amerike, a građani ga redovno održavaju i donose cveće i igračke.

 

 

Ovaj slučaj je zvanično i dalje otvoren, iako su male šanse da će se ikada otkriti šta se zaista dogodilo nesrećnom detetu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Majka se probudila i pronašla pismo na stepenicama! Nekoliko sati kasnije u podrumu su ZATEKLI JEZIV PRIZOR! ZLOČIN OBAVIJEN VELOM MISTERIJE! Foto/Video
Estrada

Majka se probudila i pronašla pismo na stepenicama! Nekoliko sati kasnije u podrumu su ZATEKLI JEZIV PRIZOR! ZLOČIN OBAVIJEN VELOM MISTERIJE! Foto/Video

Džonbene Ramzi imala je samo šest godina kada je pobedila na dečijem izboru za Mis Amerike i postala jedno od najpoznatijih lica širom te zemlje. Mala lepotica plave kose i bisernih očiju očaravala je svakoga ko bi je video i svi su se slagali da je pred njom velika i svetla budućnost... a onda je neko ubio malu američku kraljicu lepote

26.01.2021

07:23

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija