• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

25.06.2021

13:43

ODRŽANA KOMEMORACIJA BOŽIDARU NIKOLIĆU! Porodica i najbliži prijatelji mu odali počast, njegova ćerka Jovana skrhana bolom

Estrada

ODRŽANA KOMEMORACIJA BOŽIDARU NIKOLIĆU! Porodica i najbliži prijatelji mu odali počast, njegova ćerka Jovana skrhana bolom

Podeli vest

Komemoracija povodom smrti čuvenog direktora fotografije i reditelja Božidara Bože Nikolića održanla se danas Jugoslovenskoj kinoteci

O životu i radu autora čiji se filmovi ubrajaju među klasike srpske i jugoslovenske kinematografije govorili su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, reditelj Lordan Zafranović, glumica Mira Banjac i direktor fotografije Miloš Kodemo. Na početku umesto minuta ćutanja aplauz. Lordan je upoznao drago kolegu u Zagrebu.

 - Boža nije bilo samo snimatelj. Ponašao se kao da je njegov film. Svađao se da bi dobio maksimum od Pada Italije. Hvala mu ime mog brata i cele familije' -  rekao je Zafranović.

Rade Serbedžija se obratio video porukom.

- Voleo je život, rekao je glumac.

Foto: Printscreen You Tube

Komemoracija Božidaru Nikoliću

Komemoraciji su prisustvovali Rada Đuričin, Mirjana Karanović, Bogoljub Karić i mnogi drugi.

Njegova smrt najviše je pogodila njegovu ćerku pevačicu Jovanu Nikolić Mišković, koja se pojavila u pratnji supruga Marka Miškovića

Božidar Bota Nikolić preminuo je 13. maja u 80. godini. Rođen u Nikšiću 1942. godine, Nikolić je u dugoj i plodnoj karijeri snimio je više od 50 filmova. Za snimateljski rad dobio je dve Zlatne arene na festivalu u Puli - za “Beštije” (1978) Živka Nikolića i “Život je lep” (1985) Bore Draškovića. Zlatnu arenu osvojio je, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, i za režiju “Balkanskog špijuna” (1984). Kao direktor fotografije zaslužan je i za uspeh filmova “Pad Italije” Lordana Zafranovića, “Dečko koji obećava” Miše Radivojevića, “Ko to tamo peva” i “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Šijana, “Petrijin venac” Srđana Karanovića... Režirao je filmove “Tamna strana sunca”, “Balkanska braća”, “U ime oca i sina”, “Jednog lepog dana”... Nikolić je 2017. godine dobio nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji. Na 45. Filmskom festivalu u Sopotu (Sofest) 2016. godine nagrađen je statuetom “Sloboda” za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17