• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: biografija.org/informer.rs

01.10.2021

14:10

BIO JE TREĆE DETE, ZVALI SU GA SRPSKI ELVIS...Ove detalje iz života Tome Zdravkovića sigurno niste znali!

Estrada

BIO JE TREĆE DETE, ZVALI SU GA SRPSKI ELVIS...Ove detalje iz života Tome Zdravkovića sigurno niste znali!

Podeli vest

Toma Zdravković preminuo je 30. septembra 1991. godine. U narodu je bio poznat kao neko ko peva sa emocijom, ali kao i veliki boem

Gotovo da nema slavlja na kom se ne zapevaju pesme Tome Zdravkovića - kafanski muzičari ih opisuju kao vanvremenske, a publika kao „najskuplje".

Mnogi kažu da je vodio „boemski život" i da je odatle dobijao inspiraciju za muziku uz koju se „puštaju suze i razbijaju čaše".

Donosimo 10 detalja iz života legendarnog Tome Zdravkovića koji nisu toliko poznati.

1. Za čuvenog boema vezujemo Leskovac i rodno selo Pečenjevce, međutim, Toma je rođen u Aleksincu, kao treće dete po redu. Aleksinčani su i danas vrlo ponosni na ovu činjenicu, pa ga nazivaju Aleksinčaninom.

Foto: Printscreen You Tube/Toma Zdravković

 

Foto: printscreen youtube

Toma Zdravković

2. Pored brata Novice, koji je krenuo njegovim stopama, Toma je imao i brata Ivana, Aleksandra, i sestru Mirjanu.

3. Završio je osnovnu školu i kurs za traktoristu. Pri kraju osnovne škole postao je član pečenjevačkog amaterskog pozorišta. Radio je najteže fizičke poslove, a tokom pauze je pevao.

4. Gladan i promrzao, 1958. godine upoznao pevačicu Silvanu Armenulić koja ga je odvela u kafanu Radan i pomogla mu da nauči narodne, zabavne i starogradske pesme. Tako je Toma započeo svoju karijeru, a i prijateljstvo sa legendarnom pevačicom.

5. Četiri puta se ženio, a iz brakova ima ćerku Žaklinu i sina Aleksandra.

6. 1969. godine je Silvani Armenulić napisao legendarni hit „Šta će mi život bez tebe, dragi“. To jutro je bio mamuran posle nekoliko noći pijanstva, a od konobara je uzeo blokčić za račune i olovku i napisao je reči pesme koja je opisivala Silvanin brak i raspoloženje u tom periodu. Ova pesma se rado naručuje i danas u kafanama.

7. Bio je veoma darežljiv pa je, posle svadbe na kojoj je pevao, honorar od 700 maraka poklonio Zorici, cigančici koja je prodavala cveće. Ona mu je na sahranu donela venac od prirodnih ruža na kome je pisalo: „Tomo, moje detinjstvo te žali.“

Foto: printscreen RTS


8. Poredili su ga sa Elvisom Prislijem, pa je u narodu prozvan kao "Srpski Elvis".

9. Umro je u 53. godini, 30. septembra 1991, posle dugogodišnje borbe sa rakom prostate. Ostao je upamćen po rečenici: „Pesme ne pišu srećni ljudi".

10. Reditelj Dragan Bjelogrlić pretočio je njegov život na platno, a reakcije publike ne prestaju kako je počelo prikazivanje filma 15. septembra. Film je samo u prvoj nedelji prikazivanja pogledalo više od 100.000 gledalaca. Sam Toma Zdravković je glumio je pevača u dva filma: „Balkan ekspres“ (1983. godine) i „Bolje od bekstva“ koji je prikazan 1993. godine i u dve serije: „Doktorka na selu“ (1982. godine) i „Bolji život“ (1987. godine).
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija