• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

04.12.2019

18:53

CRNA GORA IGRA KLJUČNU ULOGU U NATO! Ima li većeg dokaza da je Alijansa pretrpela "MOŽDANU SMRT"!

Balkan

CRNA GORA IGRA KLJUČNU ULOGU U NATO! Ima li većeg dokaza da je Alijansa pretrpela "MOŽDANU SMRT"!

Podeli vest

Povodom 70. rođendana NATO i dve godine članstva Crne Gore u njemu, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Podgorici Alison Kemp poručila je da Crna Gora "igra ključnu ulogu u ovom Savezu"

Članstvo Crne Gore je, prema oceni ambasadorke, pokazalo da NATO nije zatvoreni klub, već da želi da proširi mrežu članstva na zemlje koje pokazuju volju da baštine zajedničke vrijednosti.

- Podržali ste Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju u pripremi za članstvo", napisala je između ostalog ambasadorka u autorskom tekstu, u kom se tvrdi da "Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora već duže od 200 godina stoje rame uz rame kao saveznici - još od Napoleonovih ratova.

Analitičar Boško Vukićević za Sputnjik kaže da je "ocena britanske ambasadorke u Podgorici da 'Crna Gora igra ključnu ulogu u NATO-u' u tolikoj mjeri apsurdna da bi neko mogao pomisliti da se radi o šali ili 'fejk njuzu', te da je istovremeno i 'toliko preterana, da može izazvati samo komičan efekat'".

- Ključnu ulogu u zapadnom vojnom Savezu, po samoj prirodi stvari, mogu igrati samo nekoliko njegovih najmoćnijih i najvećih članica, kao što su SAD, Turska, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok ona zasigurno ne može pripasti jednoj od najmanjih i najsiromašnijih evropskih država kao što je Crna Gora - kaže Vukićević.

U tom smislu naš sagovornik podseća da je prije svega nekoliko dana američki spoljnopolitički magazin "Nešenal interest", istraživajući uzroke krize zapadne vojne Alijanse i predlažući metode za njeno prevazilaženje, objavio, kako kaže, vrlo interesantan članak u kom je iznEo mišljenje da bi "NATO, kako bi opstao, morao zatvoriti vrata za nove i beznačajne članove", poput Crne Gore ili Severne Makedonije.

OD PUTINA SMO DOBILI SVE, ALI OVO... TO NIKO NIJE NI SANJAO! Rusija spremna da isporuči avione za "Er Srbiju", U BEOGRADU ĆE SE RADITI I REMONT RUSKE AVIOTEHNIKE!

- Ovaj magazin tvrdi da su sami institucionalni stubovi zapadne vojne Organizacije ugroženi ulaskom malih beznačajnih članova koji su ekonomski siromašni, vojno slabi i za koje on smatra da ne zaslužuju neograničenu garanciju sigurnosti. U kontekstu pogrešnih strategija Alijanse, magazin je pomenuo ulazak Crne Gore, za koju je istakao da je politički turbulentna zemlja, sa beznačajnom postojećom armijom od 2.000 individua i minijaturnim BDP-om - objašnjava Vukićević.

U pomenutom članku, a za razliku od mišljenja britanske ambasadorke, kako dalje kaže naš sagovornik, tvrdi se da Crna Gora ne samo da nije ključna zemlja za NATO, već da njeno članstvo predstavlja bespotrebno provocirnje i "stavljanje prsta u oko" ruskom predsedniku Putinu.

Foto: Fotoilustracija

- U tom smislu, autor članka implicitno savetuje NATO-u da se oslobodi članstva Crne Gore - referiše Vukićević.

TRAMP POBESNEO, NAPUŠTA NATO SAMIT! Haos u Londonu - šef SAD saznao da ga ogovaraju, pa ZAGRMEO o svetskom moćniku: ON JE DVOLIČAN! (VIDEO)

Sa druge strane, objektivnim i zdravorazumskim sagledavanjem stvari, kako dodaje ovaj analitičar, lako se može doći do zaključka da je ocena američkog spoljnopolitičkog magazina bliža istini od one koju je saopštila britanska ambasadorka.

- No, ukoliko bi, iz nekog javnosti nepoznatog razloga, i bilo istine u oceni britanske ambasadorke, postavlja se pitanje - kakvo je realno stanje u vojnom savezu koji nakon sedamdeset godina postojanja svoju vitalnost mora da dokazuje na primerima tako nejakih zamalja kao što su Crna Gora i Severna Makedonija - zaključuje sagovornik Sputnjika


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
flamantes

pre 4 godine

Rekao bih da je Rusija dobila moždani udar, jer joj se izjalovio plan o Crnoj Gori kao ruskoj vojnoj bazi. Kad se nauče da se saveznicima ne trguje, možda i Rusija postane ozbiljna država.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija