• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: portalanalitika.me/informer.rs

06.12.2019

12:23

MILO POČEO OTIMANJE IMOVINE SPC, NAREDIO DA ZAKON MORA PROĆI! Svetinje izgrađene pre 1918. biće državna svojina! Zna se ŠTA CILJA!

Balkan

MILO POČEO OTIMANJE IMOVINE SPC, NAREDIO DA ZAKON MORA PROĆI! Svetinje izgrađene pre 1918. biće državna svojina! Zna se ŠTA CILJA!

Podeli vest

Vlada Crne Gore utvrdila je na jučerašnjoj sednici predlog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji bi, uprkos snažnom protivljenju Srpske pravoslavne crkve, trebalo da zameni zakon iz 1977. godine

Portal Analitika objavila je ključne članove Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori kao i faksimil originalnog teksta. Novi Zakon tretira kao kulturno dobro državnu imovinu koju koriste verske zajednice, a odnosi se na izgrađene verske objekte ili zemljište pribavljeno iz javnih prihoda koji su bili u državnoj svojini pre 1918. godine. To se, međutim, neće odnositi na objekte ili zemljište za koje postoji dokaz o pravu svojine verskih zajednica nad tim objektima ili zemljištem.

- Verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina - piše u članu 62 Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

MILO ĐUKANOVIĆ: Versko pitanje rešiti bez novih podela, utemeljićemo crnogorsku državu!

U istom članu se dalje navodi da verski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, takođe su državna svojina.

- U pogledu postojanja dokaza o činjenicama primeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku - podvlači se u propisu, čiju fotografiju možete da pogledate na ovom linku.

Uprava za nekretnine dužna je da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi verske objekte i zemljište koji su državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti.

Takođe, Uprava je dužna da upis zahteva izvrši u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, o čemu, bez odlaganja, obaveštava versku zajednicu koja koristi objekte i zemljište.

MILO PONOVIO OPTUŽBE PROTIV SPC: Ona u Crnoj Gori čuva infrastrukturu "velike Srbije"

Ukoliko se utvrdi da je imovina državna, verska zajednica će nastaviti sa korišćenjem objekta i zemljišta.

- Po pravosnažnosti odluke kojom se vrši upis prava državne svojine u katastar nepokretnosti u skladu sa članom 62 st. 1 i 2 ovog zakona, verska zajednica nastavlja sa korišćenjem objekata i zemljišta koji su predmet upisa do odluke državnog organa nadležnog za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem - zaključuje se u Predlogu zakona o slobodi veroispovesti.

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva smatra da je novi zakon diskriminatorski i da se njegovim odredbama pokušava oteti imovina SPC u Crnoj Gori koja, kako je navedno, ima svoju “osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru današnje Crne Gore”. Crnogorski predsednik Milo Đukanović je donošenje ovog zakona označio kao prioritet, naglašavajući da je "zadatak te partije da se u narednom periodu odupre otporima na domaćoj sceni i da se pre svega reši versko pitanje".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 4 godine

Izmestite mošti svetaca i relikvije iz te nakazne tvorevine u republiku Srbiju ili republiku Srpsku i neka im objekti bitan je duh naroda i pravoslavlja a ovi milogorci nisu pravoslavci već satanisti nek se mole kamenu smrdljuge belosvetske

Zoki

pre 4 godine

Kad su privatizovali sve sto je bilo drzavno dabi prodali i rasturili e potrosile se pare pa se milo sjetio da postane drzavno ono sto nije pa da posle i to privatizuje znaci proda pa da ima para za bacnje taman dok je on ziv.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija