• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

17.01.2020

12:03

NEKADA POZNATI GLUMAC I MUZIČAR, SADA IGUMAN NA ČELU LITIJE! Rastko je u jeku popularnosti ostavio sve i zamonašio se u OVOM MANASTIRU!

Balkan

NEKADA POZNATI GLUMAC I MUZIČAR, SADA IGUMAN NA ČELU LITIJE! Rastko je u jeku popularnosti ostavio sve i zamonašio se u OVOM MANASTIRU!

Podeli vest

U više gradova u Crnoj Gori i sinoć su održani molebani i litije u znak protesta nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Mitropolit crnogorsko primorski Amfilofije poručio je iz Tivta da oni nisu protiv zakona, već protiv bezakonja

On je pozvao crnogorsku vlast da povuče Zakon i dodao: "Ako je narodna vlast to će i učiniti. Ako neće to da uradi ja kažem: Dole vlada. Jer ona onda nije narodna", prenosi Radio Tivat. Vernici i sveštenstvo nosili su ikone i crkvene zastave.

Litiju u Podgorici je predvodio arhmandrit Ilarion, iguman manastira Draganac sa Kosova i zamenik episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji je okupljenima ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja poručio da se protiv besmisla bore molitvom i praštanjem.

"Ove litije su već pobedile", kazao je Ilarion, poručivši vernicima da "čuvaju tu lepotu i čojstvo", prenose Vijesti.


Učesnici litije u Beranama, koju je gradskim ulicama od hrama Svetog Simeona Mirotočivog prema manastiru Đurđevi stupovi predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, poslali su kratku poruku: "Ne damo svetinje!", prenosi CDM.

Bjelopoljci i večeras masovno učestvuju u Litiji od crkve Svetih apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu. Moleban i litija održavaju se i u Nikšiću, kao i na Žabljaku, Mojkovcu, Herceg Novom, Baru, Plavu, Spužu.

Arhimandrit Ilarion rođen je kao Rastko Lupulović 1974. godine u Beogradu. Završio je Fakultet dramskih umetnika i bio jedan od vodećih glumaca svoje generacije.

Foto: Printscreen You Tube

Ljubitelji filmske umetnosti ga pamte po ulogama u filmovima "Biće bolje" i "Paket aranžman", seriji "Otvorena vrata", dok ga obožavaoci pozorišta pamte ne samo po sjajnim ulogama, već i po nagradi za glumačku bravuru "Zoran Radmilović" koju je dobio na Sterijinom pozorju u Novom Sadu 1996. godine. Bio je i muzičar, u bendu "Kanda, Kodža  iNebojša" svirao je električnu gitaru.

Rastko se zamonašio 1996. u manastiru Dečani i tada je dobio ime Ilarion. Za igumana manastira Draganac postavljen je 2013. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PONESITE IKONE I BARJAKE! Crkva pozvala građane na moleban u Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, potom kreće MOLITVENA ŠETNJA!
Balkan

PONESITE IKONE I BARJAKE! Crkva pozvala građane na moleban u Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, potom kreće MOLITVENA ŠETNJA!

Sveštenstvo Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja obaveštava verni narod, da će večeras 31. decembra nakon osluženog molebana u Sabornom hramu Hristovog Vaskresenja koji počinje u 18 časova, sveštenstvo i verni narod krenuti u 19 časova u molitvenu šetnju sa ikonama i crkvenim barjacima od Sabornog hrama pa do manastira Sv. Simeona Mirotočivog na Nemenjinom gradu i nazad do hrama

31.12.2019

15:19 >> 15:25

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija