• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S/Informer

20.01.2020

13:37

VLADIKA ATANASIJE MILU: Mi smo do 1945. bili jedan narod - KAKO SMO SAMI OD SEBE MOGLI DA OTIMAMO HRAMOVE?

Balkan

VLADIKA ATANASIJE MILU: Mi smo do 1945. bili jedan narod - KAKO SMO SAMI OD SEBE MOGLI DA OTIMAMO HRAMOVE?

Podeli vest

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je danas predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da vlast kvari čoveka, a da apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka. U poruci koju je crnogorskom predsedniku uputio posredstvom Radija "Svetigora", vladika je rekao da Đukanović ne zna istoriju, a još manje zna šta je Crkva

- On je skoro izjavio da oni neće otimati hramove, ali i da je te hramove, navodno, Srbija 1918. godine prisvojila sebi. Gospodine Đukanoviću, kad je postala ta čuvena nacija? Ne država – drugo je država, a drugo nacija. Vas je stvorio Lenjin kao naciju - naglasio je vladika.

Kazao je da je Lenjin 1920. godine izjavio da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.

- I oni su posle preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija. A oni su napravili od Ukrajinaca naciju. Doduše Ukrajina je bila pre toga u ropstvu poljskog carstva katoličkoga i već je bila počela da se izvitoperuje. Crna Gora nije bila u ropstvu. Prema tome, Crnogorce je kao naciju stvorio Tito - kazao je on.

Vladika Atanasije je kazao da Srbija, budući da tada Crnogorci nesu postojali kao nacija, nije mogla 1918. da im uzme hramove.

- To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio Mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsedavajući zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske Crkve, podeljene pre toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom - podsetio je umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački.

Poručio je Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome porijeklu.

- On se odriče svoga porekla kao takav. Jedan je to narod bio. I sada narod kaže: Crna Gora i Srbija, to je jedna familija. On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao meru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čoveka. A apsolutna vlast apsolutno kvari čoveka. To mu je moja poruka - zaključio je Vladika Atanasije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crna ovca

pre 4 godine

Nesuđeni patrijarh!!! Pitajte Atanasija šta misli o Vučiću, bilo bi baš zanimljivo čitaocima

KO UVODI RATNO STANJE U CRNOJ GORI? Da li pretnja dolazi od Mila,  rastrojenog raspopa Miraša, ili je NATO umešao prste?
Balkan

KO UVODI RATNO STANJE U CRNOJ GORI? Da li pretnja dolazi od Mila, rastrojenog raspopa Miraša, ili je NATO umešao prste?

Dok Miraš Dedeić priziva građanski rat u Crnoj Gori, a narod pokušava da odagna strah pripisivanjem ove izjave Dedeićevom rastućem psihičkom rastrojstvu, u javnosti je premalo pažnje posvećeno vesti da je na zasedanju Vojnog komiteta NATO početkom januara ove godine, objavljena odluka o istorijski prvom angažovanju "Protiv-hibridnog tima" Alijanse, raspoređivanjem na borbeni zadatak u Crnoj Gori, piše portal Nacionalist.rs

20.01.2020

12:48

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17