• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.05.2020

10:08

CRNA GORA SLAVI 14 GODINA od proglašenja NEZAVISNOSTI, SRBI U NIKAD TEŽOJ SITUACIJI!

Balkan

CRNA GORA SLAVI 14 GODINA od proglašenja NEZAVISNOSTI, SRBI U NIKAD TEŽOJ SITUACIJI!

Podeli vest

Crna Gora danas obeležava 14 godina od referenduma o njenom državno-pravnom statusu, odnosno Dan nezavisnosti od tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore


Pitanje na tom referendmu 2006. bilo je: "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom", a ponuđeni odgovori su bili "Da" ili "Ne".


Pravo glasa u Crnoj Gori je tada imalo 484.718 građana, a glasanje je bilo organizovano na 1.120 glasačkih mesta, u dvadeset jednoj crnogorskoj opštini.

Od 419.240 građana koji su izašli na referendum, 55,5 odsto njih je odgovorilo “Da”, a 44,5 odsto, sa “Ne”.

Prema tadašnjem uslovi Evropske unije za uspeh referenduma bilo je potrebno da se najmanje 55 odsto građana na referendumu se izjasni za jednu od dve opcije. Rezultati pokazuju da je taj uslov premašen za pet osto. Skupština Crne Gore je 3. juna iste godine zvanično proglasila nezavisnost.

Rezultat referenduma pokazuje da su građani i tada bili potpuno podeljeni po pitanju referenduma i proglašenja crnogorske nezavisnosti i te podele traju do danas.

Proglašenje nezavisnosti Crne Gore od Srbije najteže je palo Srbima, kojih u toj državi ima oko 30 odsto, a kojima do danas nije priznat status manjine.

Četrnaest godina kasnije, vlast u Crnoj Gori obećava da će sačuvati sekularni i građanski karakter države, dok se u isto vreme meša u crkveno pitanje i Zakonom o slobodi veroispovesti pokušava da preotme vekovne svetinej Srpske pravoslavne crkve na svojoj teritoriji.

Veći deo opozicije smatra da Crna Gora danas nije slobodna i demokratska država.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) SAD JE ZAMISLIVO I DA SRUŠE OSTROG I POSTAVE MONUMENTALNU PIRAMIDU HRVATSKOG UMETNIKA... Ludilu Miologoraca nema kraja!
Balkan

(VIDEO) SAD JE ZAMISLIVO I DA SRUŠE OSTROG I POSTAVE MONUMENTALNU PIRAMIDU HRVATSKOG UMETNIKA... Ludilu Miologoraca nema kraja!

Otimanje imovine SPC u Crnoj Gori počelo je rušenjem kapele na Lovćenu - zamislite da sada sruše manastir Ostrog i da na tom mestu postave monumentalnu piramidu nekog hrvatskog umetnika. Ovo je rat, sukob sa pravoslavnim svetom. Sin Ivana Meštrovića priča kako mu je otac rekao da će se postavljanjem Mauzoleja Crna Gora venčati sa Hrvatskom

20.05.2020

19:48

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija