• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.11.2020

10:46

CELA HRVATSKA PROTIV NOVIH STROGIH MERA PLENKOVIĆEVE VLADE, najavljeni PROTESTI I BLOKADE!

Balkan

CELA HRVATSKA PROTIV NOVIH STROGIH MERA PLENKOVIĆEVE VLADE, najavljeni PROTESTI I BLOKADE!

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković je i zvanično predstavio nove korona mere koje će biti na snazi od subote pa sve do 21. decembra, a ova odluka okrenula je skoro celu Hrvatsku protiv njega!

Reagovalo je Udruženje hrvatskih ugostitelja, ali i vlasnici teretana, kladionica, predstavnici crkve, pa i naučnici.

Predstavnici udruženja ugostitelja saopštili su da očekuju od vlade da im nadoknadi gubitke koje će imati tokom zatvaranja, jer najnovije mere predviđaju zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, osim hotela i kampova.

Smatraju da bi, osim nadoknade, trebalo da budu oslobođeni svih obaveza za najam, režije i poreze tokom zatvaranja. Upozorili su i da će im se, ako vladine mere "dotuku" sektor ugostiteljstva, dogoditi ista situacija koju su pretrpeli trgovački lanci.

Uz zatvaranje kafića i restorana, teretana i kladionica zabranjuju se i adventi. Crkve istovremeno ostaju otvorene, propisano im je ograničenje broja ljudi i preporuka da se mise održavaju putem TV-a i radija.

O novim merama na Fejsbuku oglasio i čuveni hrvatski naučnik Goran Lauc.

"Dva jako opsežna istraživanja pokazala su da uvođenje formalnih strogih mera ima vrlo limitirane učinke. Na orimer, lokdaun umanjuje brzinu širenja epidemije za oko 10%. Ovakav parcijalni kao kod nas za još manje...", ocenio je Lauc.

 

 

Šef udruženja Glas preduzetnika Hrvoje Bujas najavio je čak i blokade i proteste.

"Uvek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija preduzetnika, ali i jednog dela privatnih preduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitnes-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni da izađemo i napravimo blokadu i proteste koji moraju da pokažu da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani", poručuje Bujas. 

I Istarska županija se pobunila protiv zatvaranja kafića i restorana i zatražila od Nacionalnog štaba izuzeće od tog dela novih, strožih mera, a ličko-senjski župan Darko Milinović predložio je "tačkaste mere", ondono da intenzitet zatvarnja bude u skladu sa situacijom na terenu.

Šef Nacionalnog udruženja ugostitelja Marin Medak upozorio je ne samo na gubitke od čak 4 milijarde kuna, što je više od 53 miliona evra, već i na iseljavanje ljudi, što je, inače, jedan od gorućih problema u Hrvatskoj.

Istarski župan Fabricio Radin traži od Plenkovića da odloži mere za ugostitelje za osam dana, a da se za to vreme prati situacija i, ako bude potrebno, na vreme reaguje kao i do sada.

U isto vreme, ekomomski stručnjak Vuk Vuković upozorio je da će se Hrvatska zbog novh mera zatvaranja suočiti sa novim rastom nezaposlenosti, posebno ako dođe do trajnog zatvaranja lokala.

- U tom slučaju ni vladina pomoć za očuvanje radnih mesta neće koristiti jer ih oni koji će prestati da posluju više neće moći da je dobijaju - ističe Vuković. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija