• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

17.12.2020

19:17

ŠOK TVRDNJA BUGARSKOG ISTORIČARA: Srbi su krivi za makedonizam!

Balkan

ŠOK TVRDNJA BUGARSKOG ISTORIČARA: Srbi su krivi za makedonizam!

Podeli vest

Potrebno je krenuti od udžbenika kada se govori o lošim odnosima Bugarske i Severne Makedonije, jer su oni glasnici ideja antibugarizma i makedonizma, a makedonizam je nastao zahvaljujući i Srbiji, koja ga je svojevremeno promovisala, izjavio je bugarski istoričar Hristo Matanov

- Kada govorimo o sadašnjim lošim odnosima sa Severnom Makedonijom, treba, naravno, početi od udžbenika jer su oni glasnici ideja antibugarizma i makedonizma, u kojima se obrazuju generacije koje odrastaju - izjavio je Matanov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Prema rečima istoričara, makedonizam je nastao zahvaljujući, između ostalog, i Srbiji.

- Samu ideju makedonizma promovisao je srpski političar i poslenik Stojan Novaković još u vreme kada je bio ambasador u Carigradu - rekao je Matanov.

Istovremeno, bugarski političar je priznao da ponekad i sami Bugari umeju preterano da se zanose istorijom i svojim fantazijama, kao i da ispolje želju da deluju izvanrednije nego što jesu, "ali da takve krađe istorije koja postoji u Makedoniji nema nigde drugo".

On je istakao da je postizanje opipljivih rezultata u radu zajedničke komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima jedna od ključnih tačaka da Bugarska da svoju saglasnost za početak pregovora o stupanju Severne Makedonije u Evropsku uniju.

Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

S tim u vezi, podsetio je da su na poslednjem sastanku komisije makedonske kolege iz nekog razloga ponovo podigle pitanje o nacionalnoj pripadnosti cara Samuila (kraj 10-početak 11. veka), iako su se još prošle godine eksperti iz komisije dogovorili o zajedničkom odavanju počasti toj istorijskoj ličnosti.

Podsetimo, zajednička komisija za istorijska i obrazovna pitanja osnovana je nakon potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Bugarske i Severne Makedonije 2017. godine. Tokom rada stručnjaci bi trebalo da razjasne istorijske sporove i dogovore se o istorijskim činjenicama u školskim udžbenicima.

Kao što je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske ranije saopštilo, makedonska strana je jednostrano obustavila sastanke komisije prošle jeseni zbog predstojećih parlamentarnih izbora. Sastanci su nastavljeni tek u novembru ove godine. Ministarstvo je objasnilo da su oklevanje makedonskih kolega da rade zajedno, kao i iskrivljena istorija Bugara u makedonskim udžbenicima, govor mržnje u medijima i odbijanje da se slože sa bugarskim poreklom makedonske nacije i jezika, postali prepreka zbog koje je Sofija blokirala početak pregovora za pristup suseda Evropskoj uniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
kosovojesrpsko

pre 3 godine

Današnju Severnu Makedoniju, u sklopu svog genocidnog projekta za satiranje Srba, instalirali su komunisti 2. avgusta 1944. u Manastiru Sv. Prohora Pčinjskog. I to na prostorima srednjovekovne nemanjićke Srbije. I sa tom „Makedonijom“ Bugarska nije nikad imala nikakve veze mimo onih vezanih za propagandističke formule i zločinačke (tj. koljačke i pljačkaške) pohode, posebno tokom prve polovine prošlog veka (samo u Topličkom ustanku 1917. Bugari su poklali 40.000 Srba, u više od 25 logora po Bugarskoj tome dodali još stotinak hiljada umorenih glađu i boleštinama, a među njima i 8.000 devojčica od 10–15 godina koje je bugarski predsednik Radoslavov za zlato kao roblje proda[va]o Turcima). To ministar Karakačanov zove „administriranjem“ i ono je, između pstaloga, predviđalo da „sve što je srpsko mora biti satrveno“ jer „samo na ruševinama Srpstva može da postoji i da se diže bulgarizam“; da su „hiljade žena i dece internirani , a drugi pobacani u zatvore“; da je „trideset i šest sela oko Leskovca potpuno istrebljeno“; da je „odvedeno gotovo sve muško stanovništvo varoši Niša, oko 4.000 ljudi“. I da su za podvige u tim poslovima odlikovani pukovnik Kalkandžijev za to što je priznao da je pobio 60 sveštenika, 200 činovnika i 3.000 civila i jedan policijski činovnik iz okoline Niša za to što je zaklao više od 300 Srba. (I u tim se poslovima mnogo namučio: „U početku je bilo dosta teško, moralo se uvek više puta bosti nožem, ali kad sam se izvežbao, operacija je išla ne može lepše biti: jedan udarac – i čovek je ubijen“.) I tako se dogodilo da su se „mnogonapaćeni i tako često nepravedno tretirani“ Bugari, zahvaljujući svojoj vlasti i svojoj Crkvi i uz svesrdnu podršku Bugarske akademije nauka, našli u krugu najuglednijih zločinačkih naroda u Evropi. Tako su Kalkandžijev i Karakačanov „administrirali“ po „Makedoniji“ i Pomoravlju, a njihovi su „administratori“ u Srbiji stizali do Zlatibora i dokaz[iv]ali se i zločinima i paljevinama po Dragačevu, u okolini Čačka, Arilja, Kosjerića. -Odlomak iz clanka, pako voli moze da procita istinu a bugari bi mogli da konacno plate ratnu stetu koju su pocinili kao saveznici nasih osvajaca u prvom i drugom svetsku ratu. Dragoljub Petrović, prof. (u penziji) Izvor: Balkanska geopolitika

Anarhista

pre 3 godine

Српски империјални продор на Исток иде преко такозване бугарске. Сва дискусија је узалудна, бугарине.

Nikola

pre 3 godine

Iskreno hteli mi to priznati ili ne,..krivi smo jer bolujemo od amnezija, jer lako oprastamo a najkrivlji smo radi one stare izreke "Dusmanin ce ojacati samo s onim sta sam ostavis za sobom". Ruku na srce,..KRIVI SMO jer smo i levo i desno ostavljali i svoj jezik i kulturu i ljude i ono sta smo dostigli i postigli nasom krvlju delili sa drugima koji to nicim zasluzili nisu. JESTE,..mi smo "krivi" za Makedonce,..jer da su drugi bili na nasem mestu ta makedonija bi bila danas njihova da su oni prolili toliko krvi za nju,...a mi smo sve nase pobede u ratu,..NA PLADNJU drugima poklanjali,...pa eto razloga i postojanja i hrvata i bosnjaka i miligoraca i makedonaca,..a za nasu 'galantnost' nas mrze dasnas vise nego bilo kojeg opresora koji je vekovima nad njima vladao

vuk

pre 3 godine

vecno da nam budu zahvalni so ih nismo proterali u tursku u prvom svetskom ratu,bugari,narod otpad od huna,koji je uvej bio na pogresnoj strani,

ban Kulin

pre 3 godine

Bugari da nam odgovore zbog čega imaju slovenske gene i slovenski jezik, a koriste tatarsko ime "bugari", takođe da nam objasne zašto su im prvi vladari bili kanovi, a ne kraljevi i carevi i da nam objasne ko su bili ti Serdi, tračansko pleme po kome se Sofija zvala Serdika sve dok joj srpski kralj Milutin Nemanjić nije promenio ime u Sofija.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20