• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.03.2021

11:45

HRVATE NI KORONA NE MOŽE DA ZAUSTAVI! Broj iseljenih u Nemačku se UDVOSTRUČIO!

Balkan

HRVATE NI KORONA NE MOŽE DA ZAUSTAVI! Broj iseljenih u Nemačku se UDVOSTRUČIO!

Podeli vest

Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju broj iseljenih hrvatskih državljana u Nemačku se udvostručio, a samo prošle godine tokom pandemije korona virusa njihov broj sa prebivalištem u toj zemlji se povećao za 11.955 osoba i sada ih je u toj državi 426.845

Prema podacima Državnog statističkog zavoda iz Visbadena, tokom prošle godine iz Hrvatske je u Nemačku doselilo 26.335 osoba, dok se istovremeno iselilo 10.305 hrvatskih državljana, preneo je hrvatski Poslovni dnevnik.

Prema istim podacima, Nemačka je u 2020. zabeležila najslabiji porast broja stranaca u poslednjih deset godina.

Oko 11.000 hrvatskih državljana je primilo nemačko državljanstvo i više se ne vode u Centralnom registru stranaca.

Hrvatski državljani se sada nalaze na šestom mestu po broju stranaca u Nemačkoj iza državljana Turske, Poljske, Sirije, Rumunije i Italije.

Hrvatska je u EU ušla 2013., a godinu pre toga u Nemačkoj je bilo zabeleženo 224.971 građana s hrvatskim pasošem.

Prošle godine je broj stanovnika sa stranom pasošem u Nemačkoj porastao za 262.000, dok je godinu dana ranije taj broj bio osetno visi i iznosio je 376.000.

Dok je useljavanje iz zemalja Evropske unije ostalo stabilno, osetno je usporeno useljavanje iz tzv. trećih zemalja, proizlazi iz statistika za 2020., što se povezuje s otežanim uslovima uzrokovanim pandemijom korona virusa.

Krajem 2020. u Nemačkoj je ukupno živelo 11,4 miliona stranih državljana.

U prošloj godini se blago povećao i broj stanovnika iz regije zapadnog Balkana.

U Nemačkoj trenutno živi 211.000 državljana Bosne i Hercegovine, što je za oko 7.000 više nego prethodne godine, kao i 242.000 državljana Srbije, što je za oko 5.000 više nego 2019.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 3 godine

A koliko Srba je napustilo Srbiju,sto ne pisete i o tome malo?Bolje da gledamo u svoje dvoriste,ne cvetaju ruze ni nama ovde.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija