• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: www.in4s.net

28.06.2021

16:16

(FOTO) IN4S: Đukanović u prisnim poslovnim odnosima sa beogradskim advokatom Vujoševićem: Kako su prali milione i finansirali kampanje DPS!

www.in4s.net

Balkan

(FOTO) IN4S: Đukanović u prisnim poslovnim odnosima sa beogradskim advokatom Vujoševićem: Kako su prali milione i finansirali kampanje DPS!

Podeli vest

Čuveni beogradski advokat Marko Vujošević, poznat po brojni aferama i prevarama, širio je biznis i po regionu, tačnije Crnoj Gori. Zahvaljujući svom prijatelju i poslovnom partneru Milu Đukanoviću, Vujoševića niko do sada nije pozvao na odgovornost iako je protiv njega podneto više krivičnih prijava, piše portal IN4S


Kako ovaj portal saznaje od dobro obaveštenih izvora – Đukanović i Vujošević su preko firme Global Payment Solutions (u daljem tekstu: GPS) u periodu od 2017. do 2018. godine izvukli preko 19 miliona evra.

Kako je sve počelo?

U avgustu 2015. godine Vujošević je sa svojom kumom (koja je inače protiv njega podnela tužbu Privrednom sudu u Podgorici, ali i krivičnu prijavu zbog prevare, jer joj je kum Marko falsifikovao izveštaje od firme i oštetio je za više od 2 miliona evra) čije je ime poznato našoj redakciji – osnovao firmu GPS sa sedištem u Podgorici pod šifrom delatnosti 6619- „ostale pomoćne djelatnosti u pružanju finansijskih usluga, osim osiguranja i penzijskih fondova” što se može videti na zvaničnom sajtu Centralnog registara privrednih subjekata Crne Gore.

Prvi ugovor firma GPS sklapa sa multilateralnom trgovačkom platformom Capital Force iz Republike Samoe 2017. godine. U svojoj firmi Marko Vujošević zapošljava Andriju Boškovića, sestrića Predraga Boškovića, tadašnjeg ministra odbrane u Vladi Crne Gore. Da je reč o sumnjivim poslovima prvi put ukazuju tadašnji partneri iz Nemačke iz razloga što se novac koji je legao na račun firme GPS slao na druge račune po različitim osnovama. Najviše novca je uplaćivano fantomskim firmama po egzotičnim ostrvima i Kosovu* iza kojih direktno stoji Milo Đukanović. Novac su prali preko Prve banke, Atlas banke, Lovćen banke i CKB banke. Ne zaostaju i po pranju novca po osnovu lažnih sponzorskih ugovora. Kao najgori primer Milove bahatosti navodi se nalog za uplata ŽRK- u „Budućnost“ iz Crne Gore na čijem je čelu je u to vreme bio Predrag Bošković i to u inosu od 657.500,00 evra. Đukanović je više puta izdavao naloge sa uplatu velikih novčanih suma navedenom klubu.

Koliko daleko su išli njihovi poslovni poduhvati i malverzacije govori i činjenica da Vujošević osniva veći broj firmi u koje ubacuje novac iz GPS- a po osnovu pozajmnica, a onda taj isti novac bez ikakvih osnova i poreskih kontrola podiže, naravno sve pod okriljem svog poslovnog partnera i zaštitnika Mila Đukanovića.

Foto: www.in4s.net

Prva u nizu osnovanih firmi Vujošević Marka bila je GPS Imobilen registrovana na istoj adresi kao i GPS. Po uhodanoj shemi novac se po osnovu pozajmnica prebacivao sa firme GPS firmi GPS Imobilen i to u iznosu od više od 770.000,00 evra za period od 3 meseca. Novac sa računa firme GPS Imobilen je nestajao sa računa bez ikakvih osnova. Tu dolazimo i do jedne zanimljive informacije. Naime, Vujošević je više puta po raznim osnovama uplaćivao novac licima za koje se pouzdano zna da su Đukanovićevi glasači, a sve po osnovu jednokratne pomoći zbog teških materijalnih uslova u kojima su se ta lica nalazila. Na taj način njegov poslovni partner i zaštitnik Milo Đukanović je finansirao svoju političku kampanju preko firme svog prijatelja Marka Vujoševića.

Vrhunac bahatosti poslovnih partnera i velikih prijatelja Vujoševića i Đukanovića dolazi fingiranom kupovinom lokala u Podgorici za 270.000,00 evra i stana u Beogradu za iznos od 580.000,00 evra sa garažnim mestima u iznosu od 36.000, evra. Sav taj novac Vujošević predaje za kampanju političke stranke DPS na čijem čelu je Milo Đukanović.

Odakle Vujoševiću toliki novac?

Kako izvor portala IN4S saznaje, celokupan kapital firme koja je kupila nekretnine uzet je kao pozajmnica od Vujoševićeve druge firme, a bez znanja suvlasnika i partnera iz Nemačke.

U februaru 2018. godine, nekoliko meseci nakon kupovine nekretnina (lokala u Podgorici i stana u Beogradu) Vujošević isplaćuje ogromnu sumu investitoru iz Londona, barmenu, a ne uglednom advokatu kako su to tvrdili Vujošević, Đukanović i Bošković. Na kraju dodajemo, kako naš izvor saznaje i da je firma Tompson Crosby iz Londona, s obzirom da je prevarena od strane Marka Vujoševića podnela krivičnu prijavu, kao i da do sada slučaj nije procesuiran jer Vujošević izbegava da preda papire koje od njega traži ošteća strana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17