• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

26.07.2021

11:19

DODIK SPREMA ŽESTOK ODGOVOR INCKU I ZAPADU: Vreme ističe, imate još malo... Srbi u RS traže zatvorske kazne za sve koji negiraju izveštaj Nezavisne komisije o genocidu u Srebrenici!

Balkan

DODIK SPREMA ŽESTOK ODGOVOR INCKU I ZAPADU: Vreme ističe, imate još malo... Srbi u RS traže zatvorske kazne za sve koji negiraju izveštaj Nezavisne komisije o genocidu u Srebrenici!

Podeli vest

Vlasti Republike Srpske zatrpane su zahtevima građana da usvoji izveštaj Nezavisne komisije o genocidu u Srebrenici i da se svako ko bude negirao izveštaj te komisije kazni baš onako kako je Incko "propisao" u dopuni Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Podsetimo, Incko je odredio da se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina kazni svako ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosudnom presudom.

Ipak, Banjaluka za sada neće ići na tako drastične mere, ali sprema žestok odgovor bahatom šefu OHR, ali i svima u međunarodnoj zajednici koji bi da na Srbe stave stigmu genocida.

U Republici Srpskoj je, u međuvremenu, pokrnuta peticija iza koje stoji Milorad Dodik, kao vid protesta protiv anticivilizacijske odluke Valentina Incka, njegov lični čin otpora prema takvoj odluci.

Dodik je za Srnu naglasio da je peticiju potpisao slobodno i s punom svešću o važnosti teme i trenutka i prepušta svima da slobodno odluče hoće li se svojim potpisom pridružiti njemu.

- Isto tako želim da podržim sve pojedince i organizacije koji će na bilo koji način pružiti otpor i dići glas protiv jednog tako nakaradnog akta na koji nije imao pravo ni izabrani, a kamoli neizabrani autoritet. Ako su to i peticije koje bi pokrenuli kao političke partije i to podržavam, jer smatram da ovo nije trenutak za partijska nadgornjavanja i da je ovo trenutak kada treba da pokažemo nacionalno jedinstvo - istakao je Dodik, prenosi RTRS.

On je porucio da predstavnici međunarodne zajednice u BiH imaju još malo vremena da reaguju, poništavajući Inckov osvetnički akt, i vrate kakvu takvu stabilnost u BiH.

(VIDEO) NEMA TE SILE KOJA U CRNOM MORU PROTIV RUSIJE MOŽE IZDRŽATI DUŽE OD 15 MINUTA! Šef tajne izraelske službe zaledio NATO i Amere!

- U suprotnom, Republici Srpskoj nije ostavljen izbor i neka se niko kasnije ne čudi koracima koje ćemo preduzeti. Mi za ovu situaciju ne snosimo nikakvu odgovornost, niti smo preduzeli bilo kakvu akciju u pravcu destabilizacije BiH. Sve što se dešava i što se može desiti biće reakcija. Mi kao narod i kao Republika Srpska moramo reći da je ovo poslednja linija odbrane našeg dostojanstva - ukazao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je naglasio da odgovornost za ovu situaciju snose i oni koji bi da se operu od Inckovog akta, ako nisu učestvovali u Inckovoj ujdurmi, nisu je sprečili, a znali su za nju.

Poenta peticije koju je pokrenuo i prvi potpisao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kojom se izražava stav o neprihvatanju zakona nametnutog od visokog predstavnika, ali i stav da se u Srebrenici nije desio genocid, uz uvažavanje svih žrtava, jeste da se svetu reprezentuje i mišljenje Srba koji žive u BiH.

Sama peticija, kako objašnjava za Sputnjik profesor međunarodnog prava Miloš Šolaja, nema pravno dejstvo ali zato ima jako političko dejstvo.

- Ovaj potez ima za cilj da se javnom mnjenju, dakle narodu u Republici Srpskoj da mogućnost da se izjasni o ovakvoj odluci Valentina Incka i imaće politički odjek na međunarodnoj sceni a ne samo na BiH - kaže Šolaja.

Prema njegovim rečima, peticija nema ograničenje što se tiče broja potpisa a kada se bude smatralo za potrebno ona može biti poslata na sve relevantne adrese u svetu.

(VIDEO) PUTIN ZNA NEŠTO! BLIŽI LI SE KRAJ PLANETE KAKVU ZMAMO, RUSIJA PRAVI AVION SUDNJEG DANA! I Ameri ih imaju, napravljeni su na bazi Boinga 747

- Nema tu jedne adrese: Savetu Bezbednosti UN, Savetu za implementaciju mira, Evropskoj uniji, dakle svakom ko je akter dešavanja u BiH -objašnjava profesor Šolaja.

U pravnom smislu, dodaje on, ova peticija kao i svaka druga, nema nikakva odraz ali je mnogo bitnije da se njom pokaže da u RS, odnosno u BiH, postoji drugačije mišljenje od onog u Sarajevu.

- Peticija će pokazati koliko su ljudi u Republici Srpskoj protiv nametanja stava visokog predstavnika i njegovih zakonskih rešenja i to je dobro, jer svet treba da zna da u BiH živi narod kome se nameće šta sme a šta ne sme da misli o određenim dešavanjima - objašnjava Šolaja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baća

pre 2 godine

Godinama pratim ovo što se dešava u BiH i Srpskoj. Pokušavam sve da shvatim, a najviše bošnjačke političare, Izetbegovića i ostale. Ovo što rade, isto je ono što je radio Alija. To je propast za BiH. Kada vi ne uvažavate stav jednog od tri konstitutivna naroda BiH, nego idete da ga eliminišete i ponizite, to je kraj BiH i to nikakva politička i vojna intervencija neće promeniti. Ne možete silom naterati jedan narod, srpski, da vam se pokori. Taj srpski narod onda, i po onom tumačenju Međunarodnog suda u Hagu za Šiptare i Kosmet, ima pravo da proglasi svoju nezavisnost. Ako to važi za Šiptare, to mora da važi i za Srbe u BiH.

Dragi

pre 2 godine

U Republici Srpskoj vlast se ponaša kao da je Republika Srpska supersila. Umesto pretnji...mi ćemo ovo, mi ćemo ono...treba gledati kako da se iz ovoga iščupamo sa što manje štete. A to da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost...to su prazne priče. Od toga nema ništa. U BiH je NATO i oni to neće dozvoliti. Da mi graničimo sa Rusijom... e, to bi bila druga priča. Ovako...veži konja gde ti Amerika kaže. I ne izazivaj.

Baća

pre 2 godine

Tipična vazalna i antisrpska priča. Pa, braćala, veži ti ular gde ti NATO kaže. Srbi neće i ne moraju. Cena? To je cena slobode. Videćemo da li je većina u Srpskoj podržava. Ako da, svaka čast. Ako ne, neka robijaju pod Bakirom i NATO paktom. .

deda Raša

pre 2 godine

Po vašem je ono "Pustio bih ja njega, al on neće mene"! Pa što onda, ako im toliko smeta RS istoj ne daju pravo na samoopredeljenje tj. otcepljenje? Jeli razlog što nisu šiptari i što neće u NATO? Ebeš onda demokratiju ako moraš raditi onako kako ameri kažu, od te demonkratije nema ni slovo d.

Rokii

pre 2 godine

A ja komisije mogosi nekog normalnog nač .I tu si spisko pare od naroda.

Komentator

pre 2 godine

Žestoko, ali preko narodnih leđa! On će lagano u svoju kućicu u Bgd. Jadno i žalosno.

Obilićevi zavetnici

pre 2 godine

Nije ovo pitanje,politike,SDS,SNSD-a,vec opstanka,patriotizma..hrabro,do otcepljenja od sarajeva

Milena

pre 2 godine

Sa jedne strane zapad a sa druge strane Rusija .Nisu bre ni Srbi siročići !Politika je "ku*va"! Da je narod pametniji svih vera i da vode brigu o ekonomskom prosperitetu , bilo bi bolje .Sa Balkana nikada nismo naučili lekcije !Mir bilo kog naroda nema cenu ! I , ponovo će se živeti zajedno .Narode BIH , shvatite to kao neminovnu istinu .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija